Краят на една ера в ските

Американската звезда Линдзи Вон се оттегля

Краят на една ера в ските | StandartNews.com

С отказването на Линдзи Вон свърши една ера в ските. В своята внушителна колекция от отличия американската скиорка има 4 Световни купи, 3 медала от зимни олимпийски игри (в това число и злато от Ванкувър 2010), 2 световни титли. В последните две години Вон е преследвана от тежки контузии, които предизвикаха дълги отсъствия от пистата. На 10 февруари Линдзи сложи край на знаменитата си кариера. Може да се каже, че Вон е видяла почти всичко в живота. Един то най-важните хора в живота на Линдзи е баща й Алън Килдоу, който я качва на ски, когато тя е само на 2 години. По време на пътешествието към върха, тя намира вдъхновение във всичко. Линдзи тренира шест дни в седмицата, не само на снега, но и във фитнес залата. Залага най-вече на тренировки за крака и коремни мускули. Винаги под зоркия поглед на четириногите си любимци. Линдзи има три кучета, като най-привързана е към Луси. Взима я навсякъде с нея. Във фитнес залата, на ски пистата. Казва, че Луси е специално куче, което обича снега и скоростта, точно като нея.

Личният живот на Вон е не по-малко атрактивен от спусканията по пистата. Тя има един брак зад гърба си. От 2007 до 2011 е омъжена за Томас Вон - бивш състезател по ски, който работи неофициално като неин мениджър и треньор. Само че романтиката в отношенията им отстъпва на бизнеса. Почти веднага след развода започва и най-известната й връзка - с голф звездата Тайгър Уудс. Тя продължава 3 години. "Да скоча в нова интимна връзка броени дни след като се разведох, не беше най-мъдрата постъпка в живота ми. Но не съжалявам за нищо. Обичах го, а сега си оставаме добри приятели", заяви Вон.

Настоящето й гадже е канадският хокеист Пи Кей Сабан, който играе на поста защитник в отбора от НХЛ "Нешвил Предаторс". Извън пистата Линдзи се занимава с какво ли не! Тя има модна линия в сътрудничество с известен спортен бранд, а един от пуловерите в колекцията й носи името "Банско" и струва около 300 лв. Тя обожава животните и често язди или се гмурка, а когато има време ходи за риба. Вон не крие, че идол за нея е носителят на 20 титли от тенис турнирите от Големия шлем - Роджър Федерер. "Той е трудолюбив, изключително скромен, той е същият човек, независимо дали печели или губи. Той наистина иска да бъде модел за поведение и децата могат да се учат от него", категорична е тя.

Факти за Вон

- Линдзи Вон дебютира на старт от Световната купа на 18 ноември 2000 г., когато е на 16. В професионалната си кариера тя има общо 19 активни сезона и 395 състезания, в които е взела участие.

- През тези почти две десетилетия в алпийските ски Вон има спечелени общо 20 световни купи:

- Победи в генералното класиране за сезона: 4

- Победи в генералното класиране в дисциплина “Спускане”: 8

- Победи в генералното класиране в дисциплината “Супер-гигантски слалом”: 5

- Победи в генералното класиране в комбинираната дисциплина: 3

- Общо 82 са победите в кариерата на Линдзи Вон, с което тя поставя рекорд при жените за най-много качвания на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

- Победи в дисциплината “Спускане”: 43 (рекорд за най-много победи в дисциплината)

- Победи в дисциплината “Супер-гигантски слалом”: 28 (рекорд за най-много победи в дисциплината)

- Победи в дисциплината “Гигантски слалом”: 4

- Победи в дисциплината “Слалом”: 2

- Победи в комбинираната дисциплина: 5

- Подиуми на стартове от Световната купа

Общ брой подиуми: 137

- Финиширане в топ 10: 213 пъти (рекорд на всички времена)

- Най-добър сезон: 12 победи

- Участие в Зимни олимпийски игри: 4 пъти

- Медали: 1 златен – Ванкувър 2010, дисциплина “Спускане”; 2 бронзови – Ванкувър 2010 в дисциплината “Супер-гигантски слалом”, Пьончан 2018, дисциплина “Спускане”

- Участие в Световни първенства: 8

Медали: 2 златни, 3 сребърни, 3 бронзови

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай