Кралиците на шаха обявиха новата цел

Новите ни златни момичета с големи амбиции след успеха на европейското първенство

Кралиците на шаха обявиха новата цел | StandartNews.com

Историческа титла. България за първи път стана европейски шампион

Олимпийската титла. Това е новата голяма цел на Кралиците на шаха Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева. Новите ни златни момичета я обявиха, след като грабнаха купата на европейското в Будва. Там бяха с треньора си Петър Арнаудов. Единствено Гергана Пейчева не се прибра у нас, защото директно отлетя за САЩ, където учи.

Отборното е по-сладко, защото успехът е споделен, каза капитанът на тима ни Антоанета Стефанова. Искам да благодаря на българската федерация - Милен Василев, Георги Градев и Калоян Матев, на всички, които повярваха в нас и ни финансираха, каза още Стефанова. Тя подчерта, че успехът е постигнат без каквото и да е държавно финансиране. Подготовката и участието на отбора ни са финансирани изцяло от спонсори.

Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Всяка титла е важна. В момента съм щастлива, че този успех е на целия отбор, на тези прекрасни момичета, които имат цялото бъдеще пред себе си, заяви Стефанова. Тя сподели, че с останалите 4 момичета са успели много бързо да се сплотят като екип и да направят шампионски отбор. Желанието ни за победа и раздаването докрай беше ключовият момент. Едно такова състезание е дълго и тежко, минава се през всякакви моменти, каза капитанът на тима.

Антоанета Стефанова заяви, че най-щастлива я прави фактът, че в момента всички в България говорят за шахмат.

Тази еуфория ни носи настроение и самочувствие. Радвам се, че отново се говори за нашия спорт в положителна светлина, обобщи Стефанова.

"Работихме в екип. Антоанета ни даваше спокойствие. Допринесе доста със своя опит. Аз все още не мога да осъзная какво се случи", призна Белослава Кръстева.

"Ние играхме миналата година в Индия същия отбор без Антоанета и там се усещаше липсата й. Радвам се, че сега бяхме водени от нея. За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм. Предстоят ни още много турнири", заяви и Нургюл Салимова, която допълни, че е много доволна от личния си резултат. Той и дава огромна мотивация.

"Следващата цел е следващата година олимпийска титла. Сега ще гоним олимпиадата. Последният път се класирахме девети. Това е млад отбор, те сега започват. Млади, умни, амбицирани и мотивирани. Ние бяхме много щастливи. Беше доста драматично. Последната партия претърпя много обрати", сподели пък треньорът Петър Арнаудов. Той припомни, че досега имахме един олимпийски сребърен медал.

Титлата от Будва е историческа. За първи път в отборната надпревара България стана европейски шампион. "Много съм щастлив и горд с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички.

Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице", обобщи Арнаудов.

 

Делян Пеевски: Гордея се с вас!

"Гордея се с вас, за това че с таланта си прославяте Родината. Това е огромен успех за България". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който се срещна в парламента с шампионките от националния отбор на България по шахмат, които спечелиха златен медал от европейското отборно първенство в Будва.

На срещата присъстваха шампионите Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева, треньорите Петър Арнаудов, Милен Василев и Георги Градев, както и зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Небие Кабак, народните представители Ертен Анисова, Елван Гюркаш и Дженал Топалова-Яшар.

 

С момичетата се познаваме от съвсем малки, Антоанета Стефанова е пример за нас

Изправихме залата в Будва на крака с "Мила Родино"

Целият ми живот е подчинен на това да стана една от най-добрите в света, казва Нургюл Салимова

Фатме Мустафова

- Г-це Салимова, Националният отбор на България по шахмат за жени за първи път в историята грабна европейската титла в Черна гора, бихте ли ни разказали за преживяванията в Будва.

- Това е нещо прекрасно, всички сме изключително щастливи и емоционални от момента, в който приключи последната партия. По време на самото първенство се сблъскахме с различни здравословни проблеми, имаше напрежение, но запазихме хладнокръвие и успяхме да се концентрираме максимално върху това да се подготвим по най-добрия начин. А момента, в който чухме "Мила Родино" в залата в Будва, ще остане завинаги в сърцата ни.

- Вие си тръгнахте със златен медал и в индивидуалните класации, как се чувствате след този успех?

- Турнирът започна леко колебливо за мен, с 4 ремита в първите 4 партии, но играта ми се подобряваше след всяка партия. Много се радвам, че последваха 4 поредни победи срещу най-преките ни конкуренти, особено важна е победата ми срещу Азербайджан, която спечели и мача. Важно беше и ремито последния кръг с черните срещу Грузия. Направих всичко, което зависеше от мен и се радвам, че успях и успяхме заедно. 2023 е много успешна за мен, радвам се много, че стана още по-бляскава след този триумф.

- Вие бяхте с Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева - какво беше да сте в отбор с тях?

- С момичетата се познаваме от съвсем малки, през годините сме играли десетки турнири заедно. А Антоанета Стефанова винаги е била пример за нас. През 2022 на Олимпиадата в Индия бяхме същия състав, но с Габриела Антова и без Антоанета. Заехме 9-то място. Вярвам, че ни липсваше опит. А по-рано тази година, същият състав от Европейското игра Световно първенство в Полша, без мен, където за съжаление не показахме най-добрите си възможности. Много се радвам, че този път и аз, и Антоанета бяхме заедно и резултатът дойде веднага. Благодаря на всички момичета за характера и борбеността, благодаря на Антоанета за професионализма и опита.

Всяка една от нас направи всичко по силите си, за да сме на върха.

- За това състезание получихте ли държавна помощ?

- Не.

- Досега винаги бяхте с частни спонсори, очаквате ли подкрепа от държавата? Какво трябва да направи?

- Вярвам, че шахматът е един от най-успешните спортове у нас. Доказали сме много пъти, че сме световна сила в шаха. Радвам се, че след моя успех на Световната Купа в Баку, шахът е на дневен ред в България. Продължаваме да работим и резултата е на лице - европейска отборна титла. Изправихме на крака цялата зала в Будва, докато слушахме химна ни на награждаването и развявахме знамето ни. Такива неща не се случват всеки ден, затова определено са нужни действия, за да има мотивация и желание за бъдещи успехи.

- Очаквате ли консолидация на федерациите по шах?

- Надявам се на положително развитие без да навлизам в детайли. Моята задача е да играя шах и да печеля партии. Каквото и да стане се надявам, че вече няма да бъдат ощетени състезателите, които развяват знамето ни на европейски и световни първенства.

- Догодина Ви предстои най-важното състезание "Турнирът на претендентите", започнали ли сте подготовка за него?

- Не съм спирала! Начинът ми на живот е подчинен на това да стана една от най-добрите шахматистки в света. Преди е било така и сега ще бъде така. Аз обичам шаха от сърце и научавам нещо ново всеки ден. Турнирът на претендентите е с изключително силен състав, 8 от най-добрите жени в света и определено ще ми бъде много трудно. Но се надявам, че ще науча много нови неща и ще подобря играта си още повече по време на подготовката за него.

- Започнахте ли със сформирането на щаб?

- Имам хора, с които работя и със сигурност ще добавя още. За мен е много важно да вярвам на 100 процента на хората около мен, без доверие няма резултати. Поради тази причина трябва да се подбират треньорите (и не само треньорите) много внимателно.

- Какво да очакваме в бъдеще? Какви са плановете Ви?

- През декември се надявам да играя на Световното за жени по ускорен и блиц шах в Узбекистан. Този турнир винаги е между Коледа и Нова Година.

 

Родителите на Белослава не знаели, че тренира

Шахът става нейна страст, когато още ненавършила 5 години мести първите си фигури. Но се превръща в съдба след първата загуба. Тя толкова много амбицира Белослава Кръстева, че изстрелва малкото момиче на трето място в републиканското първенство, когато е на 8 години.

През 2020 г. красавицата стана шампион по шах за жени на България, а през тази година направи два удара - стана трета в света за жени до 20 години и покри последната си, трета, норма и вече носи титлата "женски гросмайстор".

Белослава, която е родена през 2004 г., започва да играе шах с баща си от най-ранна възраст. Естествените загуби на няколко партии обаче я провокират да започне сериозни тренировки.

"Спомням си, че в началото ме победи няколко пъти, аз бях много разстроена от този факт и исках аз да го победя. Така сама се записах в училище на уроци по шахмат", казва тя в интервю за БНТ през февруари.

В началото дори родителите ? не знаят за това нейно решение. Учителят по шахмат обаче забелязва таланта на Кръстева и й предлага да се занимава с нея индивидуално.

Скоро след това тя започва с училищните надпревари. На първото си републиканско състезание за деца до 8-годишна възраст завършва трета. След това идва и първото европейско първенство.

Досега Кръстева има два бронзови медала от европейски първенства - до 14 и до 16 години.

"Родителите ми винаги са били до мен и са ме подкрепяли. Те изключително много се радват на тази моя страст", казва Кръстева, добавяйки, че именно те са основните й спонсори.

"Имало е моменти, в които е било трудно да продължа да ходя по турнири и да играя, но родителите ми винаги са правили всичко възможно да мога да продължа да се занимавам и да ми предоставят най-добрите възможности", казва тя.

Белослава доказва на дело, че успехът се дължи на 1% талант и 99% труд. Всеки ден отделя най-малко по 3-4 часа на шахмата. В свободните дни часовете се покачват до 8, дори до 10. През тези часове тя не просто играе шах, а гледа дебюти и партии на топ играчи, решава тактики и анализира собствените си партии.

Макар шахът сам по себе си да не включва особена физическа активност, тя казва, че за него добрата физическа форма е от голямо значение. Това е така, "за да можеш да издържаш на напрежението - една партия може да трае 5-6 часа, а турнирите са по 9-11 кръга".

През 2023 г. Белослава завършва Софийската математическа гимназия, а плановете й са да замине за Съединените щати със спортна стипендия, където да продължи да учи и да се занимава с шахмат.

 

Гергана Пейчева не е получила нито лев от държавата

На летището в Будва едно от новите ни златни момичета пое в противоположна посока. Кралицата на шаха, която спечели решаващата и най-трудна партия, се качи на самолета не за София, а за Далас. Гергана Пейчева учи бизнес и мениджмънт в САЩ и трябваше спешно да се върне там. Защото имаше участие в университетския отбор по шах, за който играе на първа дъска.

Гергана надви грузинката Лела Явакишвили в 83-ия ход на драматичната партия, донесла европейската титла на България. "Моята позиция беше много лоша в края и трябваше да се оправя без черен офицер и да форсирам повече ситуацията срещу опонентката. Повратната точка за мен беше, когато тя премести дамата си на f4. Тогава активирах играта с пешките си. След това ми се отвориха шансове. Не говоря за шансове за равенство, а за победа", анализира играта си Пейчева.

"Без Антоанета Стефанова, новообразуваната федерация начело с Милен Василев и Георги Градев, който ги подкрепяаше в Будва, това трудно можеше да се случи", коментира бащага на Гергана - Светослав Пейчев, последните събития в родния шахмат, в който за власт се борят поне 6 федерации.

България участва с "уайлд кард" и съгласие от страна на редовните членове на Европейската асоциация. Това прави триумфа още по-специален, а Българска спортна федерация шахмат, зад която стоят Василев, Градев и Стефанова, още няма лиценз в страната ни, с такъв е друга организация.

"Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета, Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата и на мен и майка си, тя оценява какво правят всички за нея", добави бащата на Гергана.

Дъщеря му не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори.

Шахматът е скъп спорт - пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители. За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява, обясни Светослав Пейчев.

Гергана е студентка втори курс в специалност "Бизнес мениджмънт" в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

 

Вики Радева игра с висока температура

Виктория Радева е сред големите таланти на българския шах. Получава титлата гросмайстор през 2021 г. от Световната шахматна федерация. Родена е през 2001 г. Започва да тренира, когато е едва на три и половина години. Първите уроци в шаха получава от баща си.

Вики е трикратна шампионка на първенство за жени по класически шах. Печели турнира през 2018, 2019 и 2023 г. През 2011 г. взима сребърен медал на световното първенство за младежи до 10 години.

Сега Радева учи "Национална сигурност" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Неин треньор по шах е Йордан Иванов.

Поради здравословни причини тя не взе участие във финала, но се представи изключително достойно, като записа реми в битката с Азербайджан, въпреки че игра с висока температура.

"За мен е чест, че бях част от този отбор. Този медал ни дава мотивация да се развиваме и да даваме най-доброто от себе си", каза Радева при кацането на шампионките у нас.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай