Кой от футболните асове ще последва Италия?

Напрегнати сблъсъци - Англия срещу Словакия и Испания срещу Грузия

Кой от футболните асове ще последва Италия? | StandartNews.com

Програмата на осминафиналите на Евро 2024 днес включва два мача с участието на отбори, сочени за фаворити за спечелване на турнира още преди неговото начало. Но и с доста различно представяне в груповата фаза.

След като вчера шампионът Италия потегли към дома, а Германия се класира за четвъртфиналите, днес на сцената стъпват други две от големите футболни нации на континента - Англия и Испания. Генерално ситуациите на двата отбора са коренно различни, както и настроението сред феновете им, но в крайна сметка и англичани, и испанци влизат в осминафиналите си с едно очакване - за победа.

От 19:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3 ще гледаме пряко Англия-Словакия, а три часа по-късно, от 22:00 в ефира на Диема Спорт 3 и Нова ще отправим погледи към Испания-Грузия, съобщава Дир.бг.

Англия-Словакия

На поредно първенство "трите лъва" тръгнаха с огромни очаквания, но категорично не ги оправдаха в груповата фаза. Англичаните играха финал на последното Европейско, но сега трябва да подобрят значително представянето си, което е меко казано неубедително.

Съперник на футболисите на Гарет Саутгейт в днешния осминафинал е Словакия, като двата отбора ще играят от 19:00 часа в Гелзенкирхен, откъдето англичаните започнаха участието си на Евро 2024.

Спечелвайки групата си, макар и не по начин, който бе очакван, Англия избегна по-трудния поток към финала. Франция, Белгия, Португалия, Германия и Испания са от другата страна на схемата. Но преди да се говори за нещо повече, на дневен ред е Словакия. Съперник, срещу когото островитяните са играли шест пъти и нямат загуба (пет победи и равенство). Макар и влезли на турнира като аутсайдер, словаците показаха, че могат да объркват сметки, след като победиха Белгия (1:0) в първия си мач, а в крайна сметка прескочиха групата си с 4 точки като най-добър трети.

И докато Словакия няма какво да губи, защото никой не е очаквал селекцията на италианския треньор Франческо Калцона да стигне до тази фаза, то при колегата му Саутгейт ситуацията е много, много различна.

Англия спечели групата си два вкарани гола и една победа в три мача. Нещо, което по никакъв начин не приляга на отбор с подобни претенции. Привържениците чакат "футболът да се завърне у дома" за пореден форум, ала категорично е необходима коренна промяна, след като в трите си мача досега английската селекция не бе на нужното ниво. И то при наличието на страхотни футболисти, може би най-добрите такива в последните години за родината на играта. Промяна е необходима, но предстои да стане ясно дали ще я видим срещу словаците.

Които в историята си като самостоятелна държава играят на трето поредно Европейско. През 2021-а отпаднаха в групите, а през 2016-а, когато дебютираха, стигнаха до осминафиналите. Напрежение за тях няма и могат единствено да спечелят, като със сигурност ще бъдат по-освободени от противника си, търсейки място в четвъртфиналите.

Победителят от този мач ще играе срещу Швейцария в Дюселдорф на 6 юли.

Испания-Грузия

Испания също влиза в своя осминафинал срещу Грузия като победител в групата си. "Фуриите" бяха просто неудържими и отнесоха всички по пътя си към елиминациите с актив от 9 точки след три изиграни мача, като първата позиция бе съпроводена от изключителен футбол, който неимоверно вдига още повече така или иначе високите очаквания към състава на Луис де ла Фуенте.

Грузинците пък са една от изненадите на турнира, тъй като малко хора очакваха още в дебютното си участие на Европейско Хвича Кварацхелия и съотборниците му да преминат първата фаза и да играят в елиминациите. Но ето, че се случи, при това с прекрасна игра - бързи и храбри действия и себераздаване от първата до последната минута.

Класирането на Испания бе ясно още преди третия мач от групата, което позволи на Де Ла Фуенте да направи доста промени в състава си. Ход, който по никакъв начин не намали класата на тима и всъщност показа, че селекционерът разполага с напълно равностоен състав, в който всеки е готов да грабне шанса си и да се докаже, стига да му бъде дадена възможност.

Грузия се промъкна към осминафиналната фаза, след като в последния мач победи Португалия, за да си осигури третото място в класирането.

Спомените на Кварадона и останалите от срещите им с Испания обаче не са никак добри. Двата отбора бяха в една квалификационна група за Евро 2024, а мачовете помежду им завършиха с обща голова разлика 10:2 в полза на "Ла Роха". Като една от двете победи бе просто зашеметяваща - 7:1 като гост насред Тбилиси. Това е и единственият път в историята на грузинския футбол, с който националния тим получава седем гола във вратата си.

В Кьолн тази вече е сигурно, че ще видим атрактивен мач. Защото дори и когато са в ролята на аутсайдер, грузинците не пропускат възможност да се втурнат в атака и да покажат какво могат. А за Испания е ясно, че ще прави това още от първия сигнал на съдията.

Който победи тук, ще има много тежка задача - четвъртфинал срещу домакина Германия на 5 юли в Щутгарт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай