Хубчев изкачи националите до 48-о място

Треньорът и неговия щаб тръгват към Левски след силен период с първия тим на България

Хубчев изкачи националите до 48-о място | StandartNews.com

След 2 седмици Петър Хубчев ще поеме треньорския пост в Левски. Известният футболен спец идва на Герена след 2,7 години начело на националния тим на България. Равносметката от работата на Петър Хубчев и неговия щаб начело на първия тим може да бъде оценена само като положителна. През периода в който Хубчев води националите те излетяха от 85-о място до 48-о в световната ранглиста. Хубчев пое отбора на 1 октомври 2016-а точно преди световните квалификации с Франция и Швеция, и логично загуби, защото не бе правил той отбора, а неговия предшественик Ивайло Петев. Въпреки това отборът нито за миг не е изповядвал защитен стил на игра, както коментира това наскоро новия треньор на националите Красимир Балъков, а напротив. В официалните квалификации за световно, лига на нациите и европейско отборът постигна 6 победи, 5 равенства и 6 загуби с голова разлика 20:23, като 7 от допуснатите голове бяха в първите два мача с Франция и Швеция, когато пое тима.

В приятелските срещи с Босна и Херцеговина, Саудитска арабия (участник на СП 2018) и Казахстан постигнаха 2 победи и 1 загуба, а головата разлика е 3-2. Като домакин първия ни тим бе победен само от Франция (0:1) и то няколко преди петлите да станат световни шампиони на мондиала в Русия. Победата над шведите в София с 3:2 пък сложи край на 50-тодишната серия без успех над скандинавците. На Мондиал 2018-а след това "тре кронур" достигнаха до четвъртфиналите, където загубиха от Англия с 0:2. Не са за подценяване и успехите над Словения като гост и Норвегия в София.

В лигата на нациите Хубчев и щаба му водеха отбор, които струваше едва 19 млн. евро, срещу Словения - 135 млн. евро, Норвегия - 93 млн. евро, Кипър - 17 млн. евро. Там националите завършиха втори, което сега ни дава 90% да играем бараж за Европейското 2020. Хубчев нолижи в тима младите Минчев и Антов, а също така даде и възможност за изява на Кирил Десподов, който тази година ЦСКА-София продаде за 2 млн. евро на Каляри. Дисциплината в отбора също беше на високо ниво, за което говори и факта, че в нито един от мачовете нямаме изгонен футболист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай