Хамилтън докосва шестата световна титла

Британецът спечели и Гран при на Мексико

Хамилтън докосва шестата световна титла | StandartNews.com

Британецът Люис Хамилтън с "Мерцедес" докосва шестата си световна титла във Формула 1. Това стана възможно след като спечели Гран при на Мексико и се доближи само на четири точки победата в генералното класиране за годината. Хамилтън можеше да се поздрави с трофея още вчера, но съотборникът му Валтери Ботас, който е и единственият му конкурент в генералното класиране, завърши трети, с което запази теоретични шансове за титлата. Те обаче са практически илюзорни, тъй като до края на сезона остават още цели 3 състезания - в САЩ, в Бразилия и в Абу Даби.

Между двамата пилоти на "Мерцедес" завърши Себастиан Фетел с "Ферари", а четвъртата позиция бе заета от другия пилот на "Скудерията" - Шарл Льоклер. Челната шестица на пистата "Ерманос Родригес" в Мексико Сити бе допълнена от пилотите на "Ред Бул" Алекс Албон и Макс Ферстапен.

Още на старта имаше сблъсъци между пилотите. Болидите на "Ферари", които стартираха от първа редица, бяха атакувани от Ферстапен и Хамилтън, което доведе до контакт между последните двама. Малко след това Ферстапен се удари и с Ботас и това доведе до спукване на гума на холандеца, който трябшва да влезе рано в бокса и да се озове на дъното на колоната.

От "Мерцедес" и от "Ферари" бяха избрали различна стратегия за 71-обиколково състезание. В германския тим заложиха на едно спиране в бокса, докато в "Скудерията" потърсиха две за Льоклер и едно за Фетел.
 Това носеше дивиденти на "Ферари" и най-вече на Льоклер, който водеше в колоната до 44-тата обиколка, в която той влезе за втори път в сервизния отдел. Там обаче механиците се забавиха с монтирането на сменената задна гума и при връщането си монегасецът бе далеч зад тримата си конкуренти за местата на подиума. Като малка утеха остана най-бързата обиколка за деня.
 До края на състезанието Хамилтън, Фетел, Ботас и Льоклер се движеха с по около 2 секунди разлика помежду си, но никой не бе в състояние за решителна атака на лидерската позиция на Хамилтън.
   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай