Изненада: Циципас изхвърли Федерер в Мелбърн

Стефанос Циципас спечели най-голямата победата в кариерата си в мъжкия професионален тенис, след като надви действащия шампион Роджър Федерер в мач от четвъртия кръг на откритото първенство по тенис на Австралия...

Изненада: Циципас изхвърли Федерер в Мелбърн | StandartNews.com

Стефанос Циципас спечели най-голямата победата в кариерата си в мъжкия професионален тенис, след като надви действащия шампион Роджър Федерер в мач от четвъртия кръг на откритото първенство по тенис на Австралия. Най-младият останал играч в схемата се наложи над най-възрастния с 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5), съобщава БТА.

20-годишният Циципас, номер 14 в схемата, спечели много трудно срещу носителя на 20 титли от турнири за Големия шлем и ще срещне Роберто Баутиста Агут на четвъртфиналите. По-рано днес испанецът поднесе още една изненада, побеждавайки поставения под номер 6 хърватин Марин Чилич с 6:7(8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4. Интересно е, че Чилич е вторият финалист от миналата година заедно с Федерер .

Мачът премина през множество дълги разигравания и печеливши удари - общо 123, а Федерер пропусна 12 възможности за пробив. Неговият форхенд го провали в най-важните моменти и беше причината за 33 от общо 55 непредизвикани грешки, което е твърде голяма цифра за Маестрото.

След като двамата си размениха по един тайбрек, Циципас спечели единствения пробив в мача в последния гейм на третия сет и това му даде решаващата преднина на "Род Лейвър Арина". В тайбрека на последния сет Циципас поведе с 6:5 и се възползва още от първото разиграване за мача, при което Федерер прати топката в мрежата и часовникът спря на три часа и 45 минути.

"Още от самото начало вярвах в себе си и знаех, че трябва да използвам всеки шанс. Роджър е легенда и изпитвам уважение към него. Той играе отличен и постоянен тенис, а аз го гледам от 6-годишен. За мен самата възможност да играя с него е сбъдната мечта, а да спечеля, това няма обяснение. Не мога да го опиша", каза Циципас край корта.

"В началото тръгнах малко по-бавно и исках повече време. Заради това получих предупрежденията. Може би съдията не е съгласен с мен и счита това за закъснение", продължи 20-годишният грък.

"Знаех, че Федерер ще има възможности за пробив и бях спокоен. Ключът беше да бъда търпелив и да ги спасявам. Показах борбен дух, а това може би се дължи и на публиката, защото по-голямата част от нея ме подкрепяше през цялото време. Никога не бях чувал толкова шумна публика. Това е моментът, който съм мечтал от дете", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай