Изненада! Тайнственият ритуал на наша шахматистка

Баща й споделя за случка от детството

Изненада! Тайнственият ритуал на наша шахматистка | StandartNews.com

Още като много малка с настоящата шахматна кралица Нургюл Салимова имало любопитна случка. Разказва я бащата Илхан Салимов Ибрямов.

"Беше месеци след като Нургюл се научи да играе шах покрай мен и особено дядо си  Салим Салимов, който наистина е голям майстор, но самоук.

На 4 годинки вече беше наясно с фигурите, как се местят, изобщо какви са правилата. Заведох я на един турнир. Гледам, позицията отлична, може да вземе дамата на съперничката си. Не го направи!

Запитах я защо? Отговорът беше типично по детински, защото не можех да се протегна дотам. Тогава дадох съвет, да обиколи шахматната дъска  и да стигне до дамата. Послуша ме и на няколко пъти в бъдеще успя", спомня си бащата Илхан Салимов.

Първата дума, която Нургюл произнесла, била "мама", после и "тати". Проходила на 14 месеца, смело и от раз.

Не създавала никакви трудности при отглеждането си.

"Беше кротка и послушна. Като всяко момиченце си играеше с кукли, имаше и плюшени играчки. Много обичаше да гледа по телевизията анимационни филмчета", разкрива бащата Илхан и връща лентата за началото на  увлечението на Нургюл по шахмата.

"Още нямаше 4 годинки. Имахме дървен шах вкъщи, който още си пазим като реликва. Играехме помежду си - аз, брат ми и дядо . Тя започна да се заглежда, личеше си, че и е интересно. Така дядо Салим започна да я учи. Бързо усвояваше. Личеше си как попива всичко, светеха очичките. Любов от пръв поглед. Не сме имали болни амбиции да става шампионка, но тя сама избра пътя си", признава Илхан Салимов.

Откровен е, че след като навършила 10 години, Нургюл не познавала вкуса на загубата от своите първи учители - баща си и дядо си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай