Италианката се извини на жената-мъж! Получи олимпийска премия

Скандалът продължава да ехти

Италианката се извини на жената-мъж! Получи олимпийска премия | StandartNews.com

Италианската боксьорка Анджела Карини поднесе своите извинения към алжирката Имане Хелиф, след като отказа да стисне ръката ѝ след битката между двете в олимпийския боксов турнир. Хелиф елиминира Карини за 46 секунди, след които италианката разплакана си тръгна от ринга. Светът се вдигна в нейна защита.

Мачът между Хелиф и Карини предизвика буря от коментари и критики. Международната боксова асоциация (IBA) твърди, че Хелиф не е отговорила на нормите за участие при жените след тест за определяне на пола по време на Световното първенство през 2023. От Международния олимпийски комитет заявяват, че тестът на IBA не е проведен според регламента и алжирката отговаря на изискванията, поставени от МОК, които организират олимпийския боксов турнир. Бащата на Хелиф извади акта и за раждане, за да докаже, че спортистката се е появила на този свят като жена.

"Всички тези коментари ме натъжават. Съжалявам и за моята съперничка. Щом МОК казва, че тя има право да се бие, аз уважавам тяхното решение", казва пред Гадзета дело Спорт Карини, която изразява съжаление, че не е стиснала ръката на Хелиф. "Не планирах да постъпя така. Искам да се извиня на нея и всички останали. Бях ядосана, защото олимпийската ми мечта се изпари. Ако я срещна пак, ще я прегърна", допълва италианката.

В същото време президентът на IBA Умар Кремльов обяви, че ще даде премия от 100 000 долара на Карини и нейния щаб - това е сумата, която организацията дава на всички златни медалисти от Олимпийските игри в Париж.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай