Има шанс да увеличат феновете по стадионите

Министър Кралев обяви първите 15 училища, в които ще се изграждат физкултурни салони

Има шанс да увеличат феновете по стадионите | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира футболни въпроси, след като в четвъртък в Асеновград официално властта взе решение да изгради физкултурни салони в 15 училища. Кралев акцентира, че това, което се е случило по трибуните на efbet Лига през първия кръг му се е понравило и каза, че ако продължава така, то може да се увеличи процентовия капацитет за допускане на посетители в съоръженията.

„Обществото е разделено относно темата с допускане на зрители по стадионите. Трудно е да се вземе решение, тъй като спорт без зрители не може. Всеки иска да гледа, спортистите да бъдат следени. Аз смятам, че и в двата случая взехме правилно решение. Веднага след пандемията допуснахме зрители на стадионите. Разочарован съм, че в някой клубове не спазваха мерките. Проявихме разбиране и толерантност и ми се иска да покажат същото. Умолявам ги да спазват изискванията, тъй като от тях зависи здравето им. Доволен съм от първия кръг, което видяхме. Нещата бяха малко по-различни. Ако продължим в този дух, се надявам в скоро време да се увеличава бройката, която ще допуснем. Сега не може да говорим за това нещо. Нашите решения зависи от феновете и как ще се представят на мачовете. Желанието ми да вървим към увеличаване”, коментира Кралев.

„PCR-тестовете гарантират, че ще опазим здравето на играчите. Сумата за един отбор е до три хиляди лева и се прави веднъж в месечно. Не виждам какво ще ги ощети. Ако има хора със симптоми, трябва да се тестват останалите, за да предпазим и противниковите отбори и съотборниците на заразения спортист от инфектиране. Смятам, че всичко е в рамките на нормалното и във възможностите на професионалистите да се справят с това. Нека продължим в тази насока и съвсем скоро да регистрираме намаления на заболелите в България”, допълни той.

„Очакванията ми за сезона са да минем през тежката пандемия и да върнем нормалния живот. Не най-големият проблем е това, което става в първенствата в отделните страни, а за международните срещи. На клубните отбори и националните такива. Знае се, че международните състезания са спрели навсякъде. Всеки взима отделни решения. Олимпиадата е отложена, а квалификациите трябва да се провеждат тепърва. Искам да бъдат здрави, да се проведе един демократичен конгрес по правилата през декември. Да се събере ръководството на БФС и да продължим да работим добре за в бъдеще”.

„Доколкото ми е известно следя процесите в Пловдив. Общината е обявила проекти – за 25 милиона и 12 млн. процедурите вървят, надявам се да няма обжалвания и да започнат строителните дейности. Държавата направи каквото се иска, но оттук-нататък трябва да се спазят процедурите”, завърши Красен Кралев.

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището.

На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв. за строежа на спортния обект. Той ще бъде използван както за физкултурен салон, така и за тренировки на шестте отбора по волейбол.

         По време на посещението си в община Асеновград министър Кралев съобщи, че днес са обявени обществените поръчки за изграждането на първите 15 салона. Пет от тях са с голям размер — площ от 708 кв. метра и прогнозираната цена е 1 200 000 лв. Десет от тях са с по-малък размер – 547 кв. м., а стойността им ще е около 860 000 лева. Изграждането на физкултурните салони  е една от основните точки в програмата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за периода 2017-2021 г. За първия етап от програмата Министерски съвет отпусна сумата от 25 млн. лева.

         През следващата седмица ще бъдат обявени обществените поръчки за още 10 салона.

         „По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученика. Разликата с проекта в село Тополово е в размера на игралното поле. Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футзал и хандбал при размери на игрищата 32х16м. Изискванията от МОН за средните училища са размерът да бъде между 480 и 540 кв. метра, така че дори и тук, където имаме основно училище, размерът ще надхвърли минимално изискуемата площ“, коментира министър Кралев.

         Училищата, на които са обявени поръчките за големи салони са VII СУ "Найден Геров" във Варна, СУ "Найден Геров'' в Пловдив, 134 СУ "Димчо Дебелянов" и Национална финансово-стопанска гимназия в София, ІІ Основно училище "П. Р. Славейков" в Стара Загора.

         Тези, които са с по-малки салони са ОУ "Д. Хаджидеков" и СУ "Св. Софроний Врачански" в Пловдив, Професионална гимназия по телекомуникации в София, СУ с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" в Перник, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Карнобат, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, СУ „Нешо Бончев" в Панагюрище, III Основно училище "Д.Благоев" в Шумен, ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград и Осмо СУ в Благоевград.
         В по-малките салони е предвидено да има по една съблекалня за мъже и жени с по 14 шкафчета и 3 душа за всяка една от тях, стая за треньори и учители, склад, и отделна тоалетна за хора с увреждания. В големите съответно по още една съблекалня с по 20 шкафчета и 4 душа, стая за треньори и учители, склад.
         По време на посещението в село Тополово присъстваха и кметът на селото Йордан Дичев,  Атанаска Илкова - директор на ОУ „Отец Паисий“, състезателки от ВК „Тополово“ и техният треньор Димитър Илиев.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай