Гришо и националите ни тестват ВАР в тениса

Новата технология ще бъде изпробвана на ATP Cup

Гришо и националите ни тестват ВАР в тениса | StandartNews.com

Григор Димитров и българският отбор по тенис ще изпитат съвсем нова технология по време на АТР Cup, който ще се проведе в периода 3-12 януари в Австралия. По време на новия турнир ще бъде използвана системата за видеоповторения Video Review.

Според организаторите, технологията много напомня работата на VAR във футбола. Video Review вече беше тествана през ноември по време на турнира Next Gen в Милано, в който участие взеха най-добрите млади тенисисти.

Тогава съдията на стола спря мач, тъй като му стори, че при удар на норвежеца Кастер Рууд топката е докоснала светлинното табло под покрива на залата. Поисканата от тенисиста проверка с Video Review доказа правотата на рефера.

Заради новата технология, играчите получават възможност да оспорват решенията на съдията на стола. Това ще става при ситуации с двойно тупкане на топката, неправилни удари – когато топката два пъти докосва ракетата на играча, или когато е нанесен удар преди топката да премине над мрежата, както и при ситуации, при които тялото на тенисиста докосва топката или мрежата.

За преглеждането на видеоповторението ще бъдат ползвани записите от всички разположени около корта камери, за да може да бъде взето най-коректното решение. Ако не бъде доказана грешка на съдията на стола, първоначалното решение на рефера ще остава в сила.

Както е известно, Григор Димитров е капитан на българския отбор за ATP Cup. Той избра и останалите играчи, които ще представят страната ни на турнира. Това са Димитър Кузманов, Алекс Донски, Александър Лазаров и Адриан Андреев. България е в Група „С“, където са още Белгия, Великобритания и Молдова. Мачовете ще се играят в Сидни. На 3 януари играем с британците, на 5 януари с Молдова, а два дни по-късно с белгийците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай