Грег Кларк: Отвратителна вечер за историята на футбола

Расизмът няма място в обществото, категоричен е Хари Кейн

Грег Кларк: Отвратителна вечер за историята на футбола | StandartNews.com

Минути след мача на ст. "Васил Левски" снощи председателят на английската Футболна асоциация Грег Кларк определи случилото се като "една от най-отвратителните вечери в историята на футбола". Кларк допълни, че УЕФА ще направи пълно разследване на инцидента. Кметът на Лондон Садик Кан е един от хилядите потребители в "Туитър", коментиращи инцидента и призоваващи европейската футболна централа за наказателни процедури, достигащи до това страната ни да бъде изхвърлена от всякакви официални турнири.

Очаквано фокусът на медиите в Европа не бе върху убедителната победа на Англия, а върху спирането на срещата на два пъти заради расистки изяви. по адрес на тъмнокожи играчи.

Българските фенове опозориха страната си, европейският футбол и, да се надяваме, дълбоко засрамиха президентът Боби Михайлов, продължава пратеникът на "Гардиън". Той визира как шефът на футболния ни съюз неглижира предишни оплаквания на англичаните от български фенове. Михайлов не излезе пред журналисти след мача. "Болен тормоз", е заглавието на "Сън", Англия смаза България във вечер на срама, пише "Дъ Телеграф". Самият Михайлов си тръгна 20 минути преди края на мача с Англия.

Кадри на английската телевизия АйТиВи, предаваща срещата, ясно са уловили български фенове, вдигащи десни ръце за нацистки поздрав и отправящи маймунски звуци към чернокожите футболисти Мингс и Стърлинг.

Физически ми призлява да слушам това, каза футболната легенда Рой Кийн, който коментираше мача по същата телевизия. Колегата му Иън Райт заяви, че е горд с реакцията на всички английски играчи, които бяха на път да прекратят мача. Те обаче излязоха и за втората част, в която Стърлинг записа второ свое попадение, докато от трибуните отново се чуваха маймунски звуци по негов адрес. "Кой вкара на расистите? Рахим Стърлинг", отговориха английските фенове. "Съжалявам, че България е представлявана от такива идоти на стадиона", написа самият футболист в "Туитър" след мача. "Расизмът няма място в обществото и футбола", допълни капитанът Хари Кейн. Друг чернокож англичанин, който също се разписа в българската врата, Маркъс Рашфорд, адмирира постъпката на капитана Ивелин Попов, който се опита да говори с феновете.  Треньорът на англичаните Гарет Саутгейт обяви, че на почивката не са обсъждали вариант да не излязат за второто полувреме, за да не победи расизма.

фото Спортал

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай