Грандиозен успех! Първи златен медал за България на Олимпиадата

Той бе спечелен от Семен Новиков

Грандиозен успех! Първи златен медал за България на Олимпиадата | StandartNews.com

България има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж, предаде БНР. Той беше спечелен от Семен Новиков. 

Новиков победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала със 7:0 на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба. 

Това е първа олимпийска титла за българската борба от 24 години насам, когато шампион става Армен Назарян. Новиков постигна своя подвиг именно пред погледа на Назарян.

Първи думи на Семен Новиков! Разплака цяла България

Натурализираният украинец демонстрира страхотна класа в целия турнир и се справи с много силна конкуренция. В полуфиналите той надви световния шампион Давид Лосонци от Унгария в изключително тежък двубой. Преди това той се справи с грузинеца Лаша Гобадзе с 8:3 и Турпал Бисултанов от Дания с 5:1.

Историческо! Ализаде извоюва бронз за България

Във финала Новиков бе безгрешен срещу Мохмадипиани и от началото до края доминираше. Представителят на България получи първата си точка за пасивност на съперника, след което го преметна, за да дръпне с 3:0. Във втората част Новиков получи нова точка за пасивност на иранеца, след това го избута на два пъти от тепиха и фиксира крайното 7:0.

Това е единствената титла за Европа от турнира по класическа борба в Париж. За България това е десети златен медал в борбата на олимпиадите.

С бронза се окичиха Жан Беленюк (Украйна) и Турпал Али Бисултанов (Дания), които спечелиха срещите си за третото място.

Беленюк, олимпийски шампион от Токио 2020, двукратен световен и трикратен европейски първенец, надделя над поляка Аркадиуш Кулинич с 3:1 точки. Така 33-годишният украинец събра пълен комплект олимпийски отличия, след като взе среброто в Рио 2016. След победата си над Кулинич той се събу и остави обувките си в центъра на тепиха, подсказвайки, че слага край на кариерата си.

Бисултанов пък се наложи над световния шампион Давид Лошонци (Унгария) с 2:1 точки, постигайки най-големия успех в кариерата си след европейската титла от Будапеща 2022 и среброто от СВетовния шампионат в Белград 2022. Съдия на двубоя беше българинът Недялко Кирезиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай