Голяма мъка! Контузия лиши Гришо от полуфинал на US Open

Накрая първата ни ракета не можеше да се движи по корта заради болките

Голяма мъка! Контузия лиши Гришо от полуфинал на US Open | StandartNews.com

Източник: US Open

Българинът Григор Димитров няма да играе на полуфинал на US Open, след като загуби мача си срещу Франсис Тиафо с 3:6, 7:6, 3:6, 1:4 и отказване заради контузия. Тази травма в абдуктора практически обезсмисли последните два гейма от третия и целия четвърти сетове, съобщава Дир.бг.

Григор остана на корта заради себе си, публиката, а и надеждата, че болките ще отшумят след медицинския таймаут и лекарствата, които е приел в него.

Но последната част бе мъка за гледане - първата ни ракета не можеше да се движи по корта заради болките, не успяваше да направи движение за сервис и подаванията му от начален удар бяха далеч от скоростта и мощта, с която принципно го прави.

Димитров опитваше да се задържи в мача по-дълго и да усети ефекта от обезболяващите, а после... каквото стане. Но нямаше как срещу мощния и нахъдан Тиафо.

От щаба на българина даваха знаци да спре да играе, като след петия гейм от сета той го направи. Това бе агония и за него, и за зрителите.

Началото на срещата бе равностойно, но при 2:2 в първия сет Тиафо проби, а Григор необяснимо прояви нервност и не бе уверен при ударите си. За 53 минути американецът затвори сета и поведе, а Гришо влезе в най-трудните минути от мача.

Началото на втория сет също не бе добро. Григор допусна пробив при 1:2, Франсис затвърди брейка и поведе с 4:1. Тогава сякаш нещо превключи при първата ни ракета. Той спечели гейм на нула на свое подаване, после върна пробива и бе видимо по-добрият на корта във втората половина на сета.

При 5:5 имаше възможности да пробие, но пропусна. В тайбрека се случиха невероятни неща, като драмата бе пълна. Григор поведе с 6-3 след два минипробива, като имаше три сетбола. Но пропусна първите два след двойни грешки! За да дойде ред на Тиафо да сервира при 5-6, като и той отвърна с двойна грешка! И даде сета в ръцете на Димитров.

Така нещата тръгнаха при паритет в третия сет. Но при 2:2 дойде пробив за съперника, а Григор отново допусна спад в играта си. И точно, когато изглеждаше, че го е преодолял, застрашавайки подаването на Франсис при 3:4, дойдоха гримасите на лицето на българина, издаващи, че нещо не е наред.

В следващия гейм той практически не можеше да сервира, като просто прехвърляше топката оттатък мрежата без реална сила. Логично - пробив, сет за Тиафо.

Последва дълъг медицински таймаут, Гришо се върна на корта и продължи, но това бе мъка. След пет бързи гейма се отказа и оттегли, след 3 часа и 1 минути битка.

Точно, както травма го накара да спре още в първия сет на предходното му участие в турнир от Шлема - на "Уимбълдън", където се контузи в мача с Даниил Медведев.

Така пропадна шансът да видим първата ни ракета на четвърти полуфинал в Шлема и втори в Ню Йорк. А той бе може би най-добрата му възможност на теория да достигне финал. Защото съперник на Тиафо ще е №12 в света Тейлър Фриц, отстранил тази сутрин Александър Зверев.

В трите си полуфинала досега в кариерата Димитров срещаше винаги играчи, по-високо ранкирани от него (Надал, Джокович и Медведев). Сега щеше да има шанс за първи път да е той по-високо в ранкинга преди битка за финал. Но... всичко това са хипотези и "ако".

Реалността е, че Григор изпраща силна година в Шлема с два четвъртфинала, един осминафинал и едно отпадане в трети кръг. И с малшанса две от участията му в четирите турнира да приключат с контузия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай