Гимнастичката Елена Бинева спира с активния спорт

Причината е минималното подобрение след контузията

Гимнастичката Елена Бинева спира с активния спорт | StandartNews.com

Световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Елена Бинева прекрати кариерата си. Тя беше част от българския ансамбъл, който покори световния връх, но поради здраволовни причини реши да се оттегли от спорта. Новината беше съобщена на официалната страница на Българската федерация по художествена гимнастика във facebook.

"За съжаление 6-месечната и почивка и лечение на травмата, която има не е дала необходимия резултат, за да продължи натоварения тренировъчен режим. След разговор на състезателката с президента на БФХГ Илиана Раева, с треньора си Весела Димитрова и родителите си е взето най-правилното решение за здравето на Ели Бинева, както и за бъдещата много важна подготовка на национален отбор жени.

Елена Бинева беше и ще остане част от един уникален ансамбъл, който направи революция в световната художествена гимнастика! Силна, смела, красива и отдадена на общата цел, Ели ще остане като една от любимките на многобройните ни фенове.

Благодарим ти, Ели, за силата, трудолюбието и неотразимото ти присъствие през тези години, в които с твоите съотборнички се превърнахте в гордостта на България и спечелихте сърцата на специалисти, съдии, състезатели и чуждестранни любители на спорта ни от цял свят!

Благодарим ти за твоя характер, който е гордост и благословия за всеки треньор и ръководител.

Желаем ти със същия устрем да покоряваш нови житейски върхове, защото ти си създадена да побеждаваш и сбъдваш мечтите си!", написаха от БФХГ.

Самата Ели Бинева сподели:

“След пълна пет месечна почивка и цялостно възстановяване ми бяха направени повторни изследвания, чрез които се установи, че подобрението е съвсем минимално или толкова неефикасно, че проблемът все още е реален и при евентуален повторен натиск (който разбира се е неизбежен при един основен ансамблов състезател в този спорт), последствията биха били непредотвратими...

Последваха дълги разговори с моите родители, с моите колежки от ансамбъла, с моите треньори и преподаватели, както разбира се с Президента на нашата федерация г-жа Илиана Раева.

След разглеждането на проблема от всички възможни страни, ние всички взехме единодушното решение, че е време да приключа спортната си кариера, в името на моето здраве, както и в името на успеха на нашия национален ансамбъл жени и в името на тяхната спокойна и концентрирана подготовка, която им предстои за Олимпийските Игри в Токио през 2020 година.

Бих искала да заявя на спортната общественост и нашите многобройни фенове, че преустановяването на спортната ми кариера не означава че напускам и загърбвам любимия си отбор... НАПРОТИВ!!!

Ансамбълът, както и целия колектив могат да разчитат на моите съвети, опит, морална и емоционална подкрепа, както и на присъствието ми в залата през всеки един ден от техния тренировъчен процес!
Олимпийските Игри в Токио през 2020 година са една обща мечта, цел и амбиция, както за мен така и за всяка една моя съотборничка, колежка и приятелка и ако за тях моето присъствие в залата и в ежедневието е важно, то аз ще бъда до ТЯХ!!!... Ще продължавам да помагам, така както съм го правила и до сега, по време на моя възстановителен период, като дам всичко от себе си да вървят целеустремено, по най-добрият начин към осъществяването на нашата обща МЕЧТА - Олимпийските игри в Токио!Като за завършък, бих искала да спомена, че съм замислила един много вълнуващ проект заедно със момичетата, който се надяваме да вдъхнови и да вдигне българския дух, както на екипа така и на цялостната работа на БФХГ - Българска Федерация по Художествена Гимнастика.

Надявам се, че ще се осъществи в най-скорошен срок, за това очаквайте повече подробности съвсем скоро!

С много любов и най-искренни пожелания, Елена!"

Старши - треньорът на ансамбъла Весела Димитрова също коментира оттеглянето на състезателката:

“След проведено лечение и препоръчана от лекарския екип 6 месечна почивка травмата на Елена Бинева не позволява тя да продължи състезателна дейност. Въпреки усилията и желанието на всички, понякога кариерата на елитните спортисти приключва не по най-очаквания начин! Елена е изключително силно момиче , което ясно осъзнава какви биха били последствията ако продължи да се натоварва! Работила съм с много момичета, но рядко съм срещала такива като нея! Дете с изключителна психика, борбен дух, мотиватор и всички останали качества, нужни на човек да побеждава!!!! Тя беше част от отбора, спечелил квота за олимпийските игри, а и съм сигурна, че ще остане част от отбора който ще спечели още много медали!!! Наистина съжалявам за това, че няма да може да продължи да се състезава, но съм сигурна че ще продължи да ни подкрепя, а познавайки я, съм убедена, че ще намери своя път и ще бъде щастлива и удовлетворена с каквото и да се занимава от тук нататък!!! И накрая искам да споделя само, че съм щастлива, че се срещнах и работих с нея!!! Понякога децата могат да ни научат на много неща!!!!

Обичам те, Ели и ти благодаря за всичко!!!! От сърце ти желая успех във живота и най вече остани Човека, който си!!!!!”

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова призна, че е понесла тежко новината:

"Беше ни изключително трудно да приемем, че спортната кариера на Ели ще приключи. С нея спечелихме първия си медал... Заедно мечтаехме и за последния... А и както един наш приятел казва: “Вие сте като парчета от пъзел”!

Но животът е пълен с изненади и понякога те не са никак приятни...Тя бе поставена в изключително трудна ситуация и взе най-мъдрото решение, което бе уважено от всички нас! Достойнството, лоялността и смелостта, които носи в себе си, я правят един огромен Човек!

Това, че се налага да се откаже, не заличава успехите , а ги прави още по-стойностни и значими! Елена неведнъж показа , колко е силна и как физическата болка не може да спре желанието на един спортист да се бори за художествената гимнастика, за България, за нас. И не спира да го показва.

Не се притеснявайте, Ели е всеки ден с нас, пъзелът е цял. Тя е част от отбора и това ще е така до самия край! Вярвам ,че когато Вселената затваря една врата, отваря друга.

А в нейния случай съм сигурна в това, защото още нищо не сте видели от моята Елена - Вселена!"

Прочети още на: https://www.gol.bg/drugi/2019-06-26/mnogo-nepriyatno-svetovnata-i-evropeyska-shampionka-elena-bineva-prekrati-karierata-si
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай