Гилотина за Олимпиадата. Духът на Сатаната облада Париж

Ако французите искаха скандал, надминаха желанието си. И направиха срам

Гилотина за Олимпиадата. Духът на Сатаната облада Париж | StandartNews.com

"Това не е националният отбор на Франция. Това е сбирщина от комунисти, негри и гейове." Тези думи каза пред журналистите Жан-Мари Льо Пен преди години на едно Световно първенство по Футбол. Тогава Франция имаше великолепни играчи, но отборът играеше като хора, които не се познават. Докато гледах вакханалията, с която бяха открити Игрите на  ХХХIII Олимпиада, съжалих, че сега не му е позволено да каже какво мисли. Защото е под запрещение.

"Здрав дух в здраво тяло" е древният латински девиз, но аз не вярвам, че в тези тела, които се премятаха и подскачаха в дъжда има здрав дух. Ако изобщо има някакъв дух, той без друго е на Сатаната и това се видя ясно. 

Съвсем на място и Светият синод на БПЦ заяви:

"Целият християнски свят бе смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи - независимо от декларираните от организаторите мотиви - противоречат и са напълно несъвместими с християнската, евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво - здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри", написаха нашите духовници, Господ дълголетие да им дава.

Третият пол? Ние ще приемем, че има трети пол само след като ни покажат половите органи на трети пол. Иначе 

  • хората сме си мъже и жени. Е, някои силно повредени, особено в главите

Правото всеки да избира какъв пол да бъде? Чисто Богохулство!

Какъв да бъда е решил Бог още преди да поема първата си глътка въздух на този свят. Е, как тогава ще ми внушават, че едно дете на 7, 8 или 12 години има право само да реши какъв пол да бъде? Когато то само не може да си купи дори енергийна напитка с кофеин от кварталната бакалия. Защото няма правно валидна воля.

От тази церемония всъщност бяха изгонени както олимпийците, така и самата Олимпиада. Нейните обичаи, нейните вековни традиции и нейният дух. Спортистите не положиха олимпийска клетва, тях ги нямаше там. И съдиите не се заклеха. А това са символи и ритуали с огромно значение не само като традиция.

И сега, една седмица след началото на Игрите светът не говори за рекорди и титли, за велики битки на прекрасни атлети. Рекорди няма, а няма ли рекорди в плуването, това е полуолимпиада. Казват, че това е 

  • скандалът на столетието

за малцина Париж е надскочил и най-смелите очаквания с епично четиричасово шоу. Да, ако французите искаха скандал, надминаха желанието си. И направиха срам.

Артистичният директор Тома Жоли, известен 44-годишен театрален режисьор, определено успя да предизвика смут. А в началото обеща само "малко дързост". 

"Във Франция имаме право да се обичаме, както искаме, с когото искаме, във Франция имаме правото да вярваме и да не вярваме. Във Франция имаме много права", каза той, като посочи, че е "изразил републикански идеи на приобщаване, добронамереност, щедрост и солидарност" след пороя от критики.

А МОК трябваше да се извини официално за онази част от шоуто, в която имаше твърде много трансджендъри и противоречиви послания.  

"Какъв срам! Откриването на Олимпийските игри е разруха за френската култура", заяви говорителят на "Национално обединение" на Франция Жулиен Одул.

  • Драг кралиците и Тайната вечеря в центъра на скандала

Безспорно моментът, който предизвика световна полемика е главата от сценария със заглавие "Festivity"! Група известни драг кралици на модния подиум на Моста на изкуствата пресъздаде сцена, която напомняше на известната фреска на Леонардо "Тайната вечеря" с Исус с неговите апостоли. Водени от френската диджейка Барбара Бъч, феминистка, лесбийка и активистка, няколко модела, включително трансджендъра Рая Мартини, дефилираха по подиума.

"За всички християни по света, които гледат церемонията и се чувстват обидени от тази пародия на Тайната вечеря, направена от драг кралица, знайте, че не говори Франция, а ляво малцинство, готово на всякакви провокации." С това изявление излезе Конференцията на епископите и уточни, че "за съжаление церемонията включваше сцени на присмех и осмиване на християнството". 

Недоволството отекна и в Италия. "Откриването на Олимпийските игри чрез обида на милиарди християни по света беше наистина лошо начало, скъпи французи. 

Дъждът също помрачи преживяването на публиката. Стотици хиляди зрители се наредиха на брега на река Сена, облечени в дъждобрани, а в края на церемонията се видяха и доста опразнени места.

Извън скандала церемонията ще се запомни с няколко неща. За първи път шоуто на откриването и парадът на нациите бе вмъкнат в едно цяло, а церемонията не беше на стадион, а на открито в центъра на града. Копирайки Тур дьо Франс, 

  • церемонията се превърна в голяма туристическа реклама

на Париж. Спортистите минаха покрай най-големите забележителности по пътя си към края на Парада на нациите на Трокадеро, а за фон служеше украсената с олимпийските кръгове Айфелова кула. За туризма добре, но къде тук е Олимпиадата?

Изявата на Лейди Гага, както и финалът със Селин Дион, която е далеч от сцената вече няколко години заради коварна болест, бяха сред най-добрите моменти в откриването. Всъщност Едит Пиаф пише текста на песента след смъртта на нейния любовник - боксьора Марсел Сердан, който загива в самолетна катастрофа. "Бях щастлив да отпразнувам тези невероятни атлети с всичките им истории за саможертва и решителност, болка и постоянство", отбеляза Селин Дион след края на шоуто.

Другата поанта беше хеви метъл изпълнението в Консиержери /бивш френски затвор/ с прозорци осветени в червено, от които се показа обезглавената Мария Антоанета.

Франция е дала много на света. Да, затова е велика. Но освен великия стремеж към свобода, братство, равенство, освен великите умове и хуманисти, във Франция е измислена и гилотината. Защото, подобно на това откриване, 

  • обезглавяването на Мария Антоанета е предизвикало световен потрес

Какво трябваше да разберем от включването на отрязаната й глава? Какво беше посланието на тази сцена?

Да, Франция е велика страна.

Но на откриването на Игрите на ХХХIII Олимпиада аз се радвах, че не съм французин.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай