Герджиков: Борисов няма права в дружество Левски

Борисов не е вписан в книгата на акционерите и няма права по отношение на дружеството

Герджиков: Борисов няма права в дружество Левски | StandartNews.com

Като висящи в безтегловност обяви акциите на футболния клуб Левски бившият премиер и известен юрист Огнян Герджиков. Те са джиросани на премиера Бойко Борисов, но той няма никакво намерение да става акционер, обясни Герджиков пред бТВ.

Той допълни, че след като Борисов не е вписан в книгата на акционерите, той няма права по отношение на дружеството.  „Той не е никакъв акционер, камо ли мажоритарен. Акциите в момента са негови, но правата по акциите – той не може да упражнява“, допълни юристът.

Герджиков уточни, че това прехвърляне е пример как не трябва се джиросват акции. „Това трябва да се направи на гърба на самата ценна книга. А доколкото разбирам, това е временно удостоверение. Не можем да очакваме от футболни хора да са наясно как се извършват тези неща“, коментира още той.

Юристът даде пример с наследството – той уточни, че собственост може да се прехвърли едностранно, но след смъртта на дарителя – човек не е длъжен да приеме наследството.

„Положението е висящо, то не може да продължава дълго. От 2010 г. има една нова алинея в закона, която задължава джиратара в седем дневен срок да се впише в книгата на акционерите, ако иска да го направи. В рамките на този срок премиерът Борисов трябва да се разпореди“, посочи бившият служебен министър-председател.

Герджиков каза още, че няма юридически пречки Борисов да вземе акциите, но след вписването му в книгата на акционерите – той ще стане мажоритарен акционер, което не е съвместимо с неговия държавен пост, защото ще се създаде конфликт на интереси.

Юристът посъветва премиера да джироса акциите на друг човек и да се „разплете възелът“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай