Футболът ни никога не е спиран заради пандемия

Иначе това се е случвало цели 6 пъти

Футболът ни никога не е спиран заради пандемия | StandartNews.com

Една историческа справка показва, че родният футболен шампионат е прекъсван и то цели 6 пъти. Причините са различни, но никога това не е било заради пандемия. Избор в момента няма. Положението обаче е сходно и в голяма част от Европа.

          1924 ГОДИНА

Първият български държавен шампионат завършва със скандал и без да е излъчен шампион. Става дума за този през 1924 година. Футболът тогава е тотално аматьорски и все още прохожда у нас.

Според системата, на полуфинала спорят Левски и
Владислав /Варна/. Тимът на Победа вече се е класирал там. След 0:0 в първия мач, варненци си заминали с аргумента, че преиграването трябва да е на техен терен. Започва спор, останал неразрешен и първенството не завършва.

         1927 ГОДИНА

През 1927 година държавно първенство въобще не се провежда. Причината е продължаващите скандали от предишната 1926-а. Отново е намесен силният тогава тим на Владислав /Варна/. След 1:1 със Славия на финала, варненци не искат преиграването да се ръководи от същия съдия.
Срещата е неуспешно пренасрочвана два пъти. В крайна сметка БНСФ обявява Владислав за шампион на България за 1926 година. През 1927 година скандалът още не е затихнал и в резултат на това през 1927-а държавно първенство изобщо не се провежда.

         1944 ГОДИНА

Новото комунистическо правителство спира първенството ни. От ноември 1943-а, до пролетта на 1944-а няколко български града, но най-вече София, са засипани с хиляди бомби от американски и английски бомбардировачи.

Макар и трудно, шампионатът продължава. През есента на същата година обаче новите властници - комунистите,  обаче решават да го прекратят в момента, когато предстоят четвъртфиналите от държавния шампионат. Защото не искат първенство, започнато от друга власт.

     1949/50 ГОДИНА

Сезон 1949/50 е последният засега с прекратен шампионат. И пряка вина отново носи комунистическият режим. По никое време е решено да се стартира с тотална реорганизация във футбола.

А тя е по подобие на ставащото в СССР - първенството да започне да се провежда по системата пролет-есен, а клубовете да станат "доброволни" спортни организации, на производствен принцип.

Така Левски става Динамо, ЦСКА тогава се нарича ЦДНВ.Години по-късно цялата тази реорганизация ще се срине и ще се докаже, колко неправилна е била, а клубовете ще си върнат истинските имена.

    1961/62 ГОДИНА

Шампионатът през сезон 1961/62 е спрян за два месеца и половина. Мачове между 1 април и 16 юни няма.Причината е била първото класиране на България на световно първенство - в Чили през 1962 година.

Родната федерация не успява да си подреди календара така, че първенството да приключи навреме, а след неговия край националите да се подготвят добре за Мондиала в Южна Америка.

Календарът е направен така, че логика отсъства, а нашите не блестят в Чили. Така прекъснатият на 1 април шампионат се доиграва чак юли - ситуация, която може да се повтори и сега.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. Предишните първенство са прекъсвани по ред субективни причини, докато в момента има неочаквано избухнала пандемия, срещу която ще се води люта борба.В момента всякакви прогнози за време и срокове са напълно безмислени.

Дори и да изтече срокът за спиране на първенството ни, почти е сигурно, че той ще бъде удължен. 


 


    


 
    


      

    


 
    


      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай