Край. Суперлигата приключи!

Европа не помни такъв скандал в историята

Край. Суперлигата приключи! | StandartNews.com

Очакваното се случи! В невероятно драматична вечер във вторник и шестте английски клуба напуснаха коалицията на Суперлигата, която бе на път да взриви футбола.

Лично Роман Абрамович е наредил Челси да прекъсне договорните си отношения с новата лига, съобщи вестник "Гардиън".

Горе-долу по това време Барселона на практика обяви, че също замразява участието си в проекта.  След полунощ наше време, около 1 ч, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм и Челси официално обявиха излизането си от проекта с лаконични съобщения на официалните си сайтове.

Слухове в Италия твърдят, че президентът на Ювентус Андреа Аниели също е подал оставка.

Още преди позицията за оттеглянето на Ливърпул, капитанът на отбора Джордан Хендерсън публикува обща позиция на играчите:

"Не го искаме, не го харесваме и не искаме да се случи. Това е колективната ни позиция", написа той. Неговото съобщение бе копирано от съотборниците му в техните профили.

Арсенал дори се извини на феновете си за грешката, публикувайки официалното съобщение, че се оттегля от Суперлигата.

Има индикации, че Милан и Атлетико Мадрид ще последват примера на английските отбори и Барселона.

Клубовете основатели на Суперлигата включват английските Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Ливърпул, Челси и Арсенал, испанските Барселона, Атлетико и Реал, италианските Милан, Интер и Ювентус. Още три клуба-основатели трябваше да бъдат обявени по-късно.

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола коментира създаването на Суперлигата, от която са част и "гражданите".

Новият турнир предизвика голям скандал във футбола и темата е водеща вече трети ден.

В същото време, президентът на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге бе избран в Изпълнителния комитет на УЕФА и ще замени шефа на Ювентус Андреа Аниели като представител на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА).

Румениге, чийто мандат е три години, заменя Аниели, който се оттегли от поста президент на ЕКА заради плановете за нова Суперлига, като италианецът ще бъде вицепрезидент на противоречивата надпревара.

"Ситуацията трябва да бъде изяснена от хората, които отговарят за Суперлигата. Длъжни са да обяснят възможно най-скоро защо са взели това решение. Аякс има четири триумфа в Шампионска лига но защо ги няма в турнира? Необходимо е да се изясни на всички. Всеки клуб защитава позицията си", каза  път треньорът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола.

Още един твърде важен момент. Собствениците на Ливърпул от "Фенуей Спортс Груп" (FSG) ще бъдат принудени да напуснат клуба до седмица, ако решат да уволнят Юрген Клоп заради несъгласието му със създадената в неделя европейска Суперлига. Това заяви телевизионният анализатор и легенда на мърсисайдци Джейми Карагър.

"Най-големият проблем е, че всички са срещу Суперлигата. Още през 2019 година Клоп даде мнението си за нея и бе против. Ако Ливърпул загуби мениджъра си през следващите 12 месеца заради това, тогава собствениците ще бъдат изгонени от клуба за седмица. Мога да ви уверя в това", каза Карагър.

Засега няма отбой от боса на Реал Мадрид - Флорентино Перес. Но е логично, той е председател на новата Суперлига.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай