Франция и Италия с победи в ските

Пентюро триумфира в Аделбоден, а Годжа в Санкт Антон

Франция и Италия с победи в ските | StandartNews.com

Франция и Италия взеха победи в алпийските ски в съботните стартове при мъжете и жените. 

Алекси Пинтюро спечели и втория гигантски слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Аделбоден.
Пентюро, който беше най-бърз и във вчерашния първи старт в дисциплината в швейцарския зимен център, триумфира и днес с време 2:18.36 минути.

Французинът беше втори след първия манш с 1:09.68 минута, на 3 десети зад лидера Лоик Меяр от домакините, но направи страхотно второ спускане за 1:08.68 минута, с което записа четвърти успех за сезона, 17-и в гигантския слалом и общо 33-и в кариерата му.

Хърватинът Филип Зубчич остана втори, както и в петък, на 1.26 секунда, а трети на 1.65 секунда завърши Меяр след колеблив втори манш.

Четвърти се класира друг представител на домакините Марко Одермат на 1.67 секунда, а пети на 1.69 секунда се нареди Александър Аамод Килде от Норвегия. Състезанието бе прекъснато за 30 минути заради тежко падане на Томи Форд (САЩ). Вкрайна сметка американецът бе откаран в болница с хеликоптер. По-късно се оказа, че е със счупен крак и комоцио.

Пинтюро продължава да води в генералното класиране за Световната купа с 675 точки, пред Аамод Килде с 560 точки и Одермат с 501 точки.

В подреждането за малката Световна купа в гигантския слалом Пинтюро също поведе с 440 точки, следван от Одермат с 400 точки и Зубчич с 368 точки.

Олимпийската шампионка София Годжа (Италия) спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Санкт Антон (Австрия). Годжа беше най-бърза с 1:24.06 минута и убедително заслужи втората си победа за сезона и общо девета в кариерата си.

Втора на 96 стотни от секундата остана представителката на домакините Тамара Типлер, която записа първи подиум през кампанията.

Трета на 1.04 секунда се нареди Брийзи Джонсън от САЩ.

Чехкинята Естер Ледецка, олимпийска шампионка в супергигантския слалом, се класира четвърта на 1.10 секунда, а досегашната лидерка в класирането за малката Световна купа в дисциплината и световна вицешампионка Корине Зутер (Швейцария) раздели шестото място на 1.16 секунда зад победителката.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Федерика Бриньоне от Италия се класира едва 15-а на 1.78 секунда.

С победата си днес Годжа събра 280 точки и еднолично води в подреждането в спускането за сезона, а Зутер вече е втора с 220 точки. Брийзи Джонсън е трета със 180 точки.

В класирането за големия Кристален глобус пък първа с 637 точки е специалистката в техничните дисциплини Петра Влъхова (Чехия), която днес се нареди 12-а на 1.70 секунди. Гизин е втора с 498 точки, Годжа се изкачи на третата позиция с 402 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай