Формула 1 започва с 2 старта в Австрия

Здравното министерство даде разрешение за състезанията на пистата "Ред Бул"

Формула 1 започва с 2 старта в Австрия | StandartNews.com

 

Сезонът във Формула 1 ще стартира с две състезания на пистата "Ред Бул" в Австрия на 5 и 12 юли. Това стана възможно след като австрийското министерство на здравеопазването даде зелена светлина на предложението за домакинството на стартовете. 

Одобрена бе концепцията за безопасност срещу разпространението на коронавирусна инфекция, която представиха организаторите на състезанието. И двата старта на пистата "Ред Бул" обаче ще са без публика, но с телевизионно излъчване. 

От правна гледна точка провеждането на състезания не се счита за организиране на масово събитие, а като подреждане на спортно съоръжение в съответствие с решението на австрийските власти за облекчаване на ограниченията при пандемия. „По този начин екипите могат да бъдат на тази територия, за да изпълняват работата си - ограниченията за броя на присъстващите служители се премахват“, добави Министерството на здравеопазването. Според министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер концепцията за безопасност отговаря на изискванията на организацията на Гран При във Формула 1. Тя съдържа разпоредби за строги хигиенни мерки, редовни анализи и здравни проверки на членовете на екипа и всички останали служители.

Поради пандемията на коронавирус, календарът на Формула 1 все още не е стартирал и е претърпял големи промени. Гран при на Австралия, Монако, Франция и Холандия бяха отменени, а етапите в Бахрейн, Виетнам, Канада, Китай, Испания, Азербайджан и Канада бяха отложени за неопределено време. Стартът в Сочи беше насрочен за 25-27 септември. 

Заради кризата с коронавирус четири отбора обявиха, че може да напуснат Формула 1.

Епидемиологична ситуация в Австрия

От 14 април Австрия беше първата в ЕС, която премахва ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавирус. На 1 май властите премахнаха режима на самоизолация, отвориха всички магазини и предприятия за обслужване. От 15 май започват работа ресторанти, музеи, зоологически градини, откриват се спортни площадки и училища. Хората трябва да пазят дистанция от другите на обществени места, да носят защитни медицински маски в превозни средства, магазини и обществени помещения.

На 29 май властите започнаха четвъртия етап на премахване на ограничителни мерки - отвориха хотели, съоръжения за отдих и туризъм, басейни и позволиха да се провеждат културни събития с до 100 души. Постепенното облекчаване на ограниченията през април започна в резултат на намаляване на ежедневното увеличение на броя на заразените от 40% на 1%. През май увеличението на броя на заразените с коронавирус е не повече от 100 души на ден. От 1 юли се планира да се разрешат масови събития, включващи до 250 души на закрито и до 500 души на открито.

Към 30 май в Австрия от 16 685 заразени 15 520 души са се възстановили, 668 са загинали. Броят на жертвите не нараства няколко поредни дни. Освен това броят на активните пациенти за първи път не надвишава 500 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай