ФИФА натиска ЦСКА-София да плаща

Според световната централа "червените" не са правоприемник на Литекс

ФИФА натиска ЦСКА-София да плаща | StandartNews.com

Световната футболна централа (ФИФА) обяви, че приема сегашният клуб ЦСКА-София като правоприемник на стария клуб, който бе обявен в несъстоятелност и поради тази причина „червените“ ще трябва да плащат стари задължения към бивши футболисти. Това става ясно от решение свързано с жалба на Нилсон Антонио, според което ЦСКА-София ще трябва да плаща доста солидна сума на играча. Подобно решение е взето и за Бернадро Тенгариня.

Решението, свързано с Нилсон Антонио, е взето на 9 август тази година, а според информация на dsport то вече е обжалвано от ЦСКА-София в КАС, тъй като може да нанесе сериозен финансов удар по клуба.

Според него ЦСКА-София дължи на футболиста общо 286 001 евро, а освен това трябва да плати съдебни разходи на стойност 2 000 швейцарски франка. Също така е наложена глоба от 20 000 швейцарски франка, която трябва да бъде платена на ФИФА.

Световната футболна централа е дала срок от 30 дни за изплащане на задължението иначе на ЦСКА е трябвало да бъде наложена забрана за картотекиране на футболисти до изчистване на дълговете. Обжалването пред КАС обаче за момента стопира тази санкция.

От ЦСКА-София твърдят, че нямат правна, финансова и организационна връзка с първоначалния длъжник „ПФК ЦСКА АД“ и новия клуб „ПФК ЦСКА-СОФИЯ“. По специално е посочено, че новия клуб е правоприемник на Литекс и предоставя следното обяснение: „През сезон 2015/2016 клуб „Литекс Ловеч” беше отстранен от Първа лига на България. В началото на сезон 2016/2017 група предприемачи закупиха фирма „ПФК Литекс Ловеч АД“ и юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч. Основната идея на тези предприемачи беше да създадат клуб, който поддържа и отразява историческата спортна история на бившия клуб, който по това време вече е обявен в несъстоятелност и не развива организиран футбол.  Следователно на 2 юни 2016 г. предприемачите смят името на компанията „ПФК Литекс Ловеч АД ” на „ПФК ЦСКА-София ЕАД”. Новият клуб взема участие в новосъздадената Първа лига на България (сезон 2016/2017) със спортния лиценз на клубът Литекс Ловеч.

В същото време обаче ФИФА отсъджа, че новия клуб ПФК ЦСКА-София ЕАД трябва да се разглежда като спортен наследник на длъжника. Дисциплинарната комисия счита, че фалитът на първоначалния длъжник не освобождава автоматично своя спортен наследник ПФК ЦСКА-София от задължението да се съобрази с решение на КАС от 2015-та година, с което трябва да плати задълженията към бившите играчи.

„ПФК ЦСКА-София, трябва да се счита за спортен наследник на оригиналния длъжник, ПФК ЦСКА София, въз основа на следните елементи - самият нов клуб признава, че когато групата предприемачи са закупили компанията „ПФК Литекс Ловеч АД“ - юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч - в началото на сезон 2016/2017, основната идея е била да се поддържа и отразява историческия спорт история на първоначалния длъжник, който вече е обявен в несъстоятелност. Цветовете, използвани от оригиналния Длъжник и новия Клуб са идентични, както и логото, адреса и стадиона. Освен това имената на двата клуба са сходни, а според официалния сайт на новия клуб споделят същата история и спортни постижения“, се казва в становището на ФИФА.

В момента спорът за задълженията към Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня вече са обжалвани в КАС, но ако в крайна сметка съдът в Лозана приеме решението на Дисциплинарната комисия на ФИФА за меродавно то това ще бъде сериозен финансов удар по ЦСКА. Така освен задълженията към двамата футболсити е възможно и други бивши състезатели да се включат с финансови претенции към клуба, а вече ще има прецедентно решение, върху което могат да стъпят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай