Етър празнува 95 години днес

Клубът е създаден на 24 април 1924-а

Етър празнува 95 години днес | StandartNews.com

Днес се навършват 95 години от основаването на ФК Етър. Клубът от Велико Търново е създаден през 1924 г. в сградата на бившата Девическа гимназия (днес Факултет по изобразително изкуство в центъра). Преди пет години за 90-ия юбилей там бе поставена паметна плоча, на която всяка година на 24 април ръководство, футболисти и фенове поднасят венци и цветя. Кръглата годишнина обаче би трябвало да бъде повод и за по-мащабно честване, най-малкото с мач между ветерани на Етър и някой от столичните грандове.

Още повече, че годината отбелязва и вековен юбилей. Точно преди 100 г. е основан МСК (Младежки спортен клуб) – първият футболен клуб във Велико Търново, който е всъщност в основата на „Етър“. На 4 август 1919 г. група ентусиасти създават МСК и не след дълго играят първите си мачове срещу друг съперник. Първо гостуват на габровския ОТО, като двубоят завършва 2:2, а после има и реванш в старата столица, който търновци печелят с 2:1. Това на практика е и началото на организирания футбол в нашия град – точно преди век.

Иначе първата футболна топка е донесена още през 1909 г. от Георги Станев, който се завръща след лечение от Виена. Никола Чантов пък се прибира от Цариград и носи правилата на играта „ритнитоп“. Така младежите преди 110 г. започват да се събират на Картала, където си правят игрище, и полагат началото на футбола в града.

Що се отнася до Етър, историята на създаването му е добре известна. На 24 април 1924 г. представители на няколкото клуба във Велико Търново се събират и решават да се обединят, като е предложено името Етър. Важно е да се отбележи, че те го създават не само като футболен клуб, а като Спортен клуб, защото развиват и други спортове.

Етър преди 50 години за първи път влиза в „А“ група. И ако вековният юбилей е останал отдавна в историята и ни е известен само от съхранените спомени на тогавашните участници, то 2019 г. носи и още един светъл юбилей, за който много от участниците са още сред нас. В началото на лятото ще се навършат 50 години от първото влизане на Етър в „А“ група. Десетилетия това е било мечта за великотърновските футболисти и деятели, но става факт през 1969 г., когато отборът под ръководството на треньора Йордан Томов – Коми завършва триумфално първи в „Б“ група и влиза в елита. В следващия половин век Етър има трайно присъствие там, като безспорният връх е шампионската титла през 1991 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай