Една диктатура в тениса приключи. Кои са новите звезди

Дали нашият Григор Димитров остава сред тях

Една диктатура в тениса приключи. Кои са  новите звезди | StandartNews.com

Равносметката след изиграването на всички турнири от Големия шлем през този сезон показва, че в тениса е настъпила нова ера - и тя ще роди своите нови герои, докато старите вече им отстъпват мястото си.

За първи път от 2002 г. насам никой измежду Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер не спечели титла от Шлема и с това можем да счетем ерата на "Голямата тройка" за приключила. Дълги години тримата великани поставяха летвата в спорта, макар че от известно време единствено Джокович беше човекът от триото, който поддържаше нивото. Съществуваше период, в който не се виждаше кой точно ще наследи трона на Рафа, Ноле и Роджър и измежду тенисистите след тях нямаше достатъчно ясно изразени фаворити. Новото поколение обаче роди своите лидери и за момента те са Синер и Карлос Алкарас, които изглеждат готови да властват над останалите години наред.

Двамата си разделиха четирите трофея от Големия шлем за тази година и се позиционираха като водещите фигури в мъжкия тенис.

Разбира се, това не означава, че трябва да отписваме Джокович, който дори на 37 години е феномен, а през цялата си кариера е успявал да побеждава от привидно невъзможни позиции.

Но след като толкова дълго останалите преследваха него, сега Джокович е част от тези, които са принудени да догонват.

И в следващите месеци легендата ще трябва да помисли внимателно дали има същата мотивация и е готов на същите саможертви, за да продължи да бъде толкова успешен.

Поколението на Гришо отстъпва

Любопитна е и динамиката между играчите, родени през 90-те и поколението на тези от 2000-те.

Първата група, в която е и българският топ тенисист Григор Димитров, напоследък значително отстъпва на по-младите. След като Синер (роден през 2001-ва) победи Тейлър Фриц (1997) на финала на US Open, беше затвърдена показателна тенденция: родените през 90-те имат баланс от само една победа и цели 18 загуби във финали от Шлема срещу родените в други десетилетия.

Единствените от поколението на 90-те с титла от Големия шлем си остават Доминик Тийм и Даниил Медведев (а те имат само по една).

Това е тенденция, която в следващите месеци може да се запази и да постави под съмнение дали поколението на Григор Димитров може да окаже достатъчна съпротива на новите звезди.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
RobBik
преди 5 часа

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx

Откажи