Дупничанка рефер на олимпиадата в Токио

Живее в Нидерландия, ще свири на турнира по софтбол

Дупничанка рефер на олимпиадата в Токио | StandartNews.com

 

Дупничанката Мариана Атанасова получи най-голямото признание в съдийската си кариера, съобщава вестник Струма.

41-годишна българка, която живее в Нидерландия, бе включена в списъка с арбитри, които ще ръководят мачовете от турнира по софтбол на олимпиадата в Токио-2020.

Атанасова е единствената жена от Европа с наряд за софтболната надпревара от игрите. Тя е бивша националка, а а състезателната й кариерата премина през родния „Девълс“, „София Блус“ и „Академички“ (Сф).

Дипломира се в НСА „В. Левски“, а от 2001 г. живее и работи в Нидерландия, където е омъжена за местния софтболен специалист Андре Принс. От същата година има лиценз за международен съдия по софтбол, а през 2015 г. получи първото си назначение на световно първенство – за девойки до 19 г. в САЩ. Оттогава се утвърди като един от най-авторитетните рефери на континента.

Ръководила е мачове на европейските първенства за жени в Италия-2017 и Чехия-2019 и на световното в Япония-2018. През миналата година бе част от съдийския екип на олимпийската квалификация в зона “Европа-Африка” в Утрехт (Нид).

След 12-годишно отсъствие бейзболът и софтболът се завръщат в олимпийската програма като допълнителни дисциплини в Токио-2020. Игрите (24 юли-9 август) започват именно със софтболния турнир (22-28 юли), който стартира преди официалната церемония по откриването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай