Дойде време за мача Кобрата - Джошуа

Битката е довечера около полунощ в Лондон

Дойде време за мача Кобрата - Джошуа | StandartNews.com

Големият ден за българския профибокс настъпи. Кубрат Пулев излиза довечера в "Арена Уембли" във втория си опит да стане световен шампион в тежка категория. Кобрата ще се боксира срещу настоящия първенец Антъни Джошуа. Британецът е носител на поясите на Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова федерация (IBF), като и трите ще бъдат заложени на масата в сблъсъка с Пулев.

Кобрата трябваше да чака шест години, за да стигне до втората си възможност да стане №1 при най-тежките, след като в края на 2014 година бе нокаутиран от тогавашния доминатор в елита Владимир Кличко в Хамбург, като това остава единствената загуба в професионалната кариера на българина. От тогава насам 39-годишният Пулев записа осем поредни победи, включително над сериозни съперници като Дерек Чисора, Хюи Фюри и Богдан Дину, за да си затвърди позицията на претендент № 1 за пояса на IBF.

През 2017-а Пулев и Джошуа трябваше да се изправят един срещу друг за световната титла, но тогава мачът пропадна в последния момент заради контузия на Кобрата.

Самият Пулев на няколко пъти изрази пълната си увереност, че ще победи Джошуа и ще стане световен шампион, въпреки че според експертите и букмейкърите е аутсайдер. Залози се приемат при 1:6 за победа на AJ.

Задачата на Кубрат Пулев ще бъде много тежка, тъй като 31-годишният Джошуа е считан за един от най-силните боксьори в тежка категория в последните пет години, заедно със сънародника си Тайсън Фюри. До момента в кариерата си Джошуа има 23 победи (21 с нокаут) и само една загуба, като той никога не е бягал от сериозните предизвикателства и се е изправял срещу много силни опоненти – Владимир Кличко (победа с нокаут в 11-ия рунд), Александър Поветкин (победа с нокаут в 7-ия рунд), Джоузеф Паркър (победа по точки), Дилиан Уайт (победа с нокаут в 7-ия рунд). Единствената му загуба до момента дойде шокиращо в мача му с американеца от мексикански произход Анди Руис през юни 2019 година, но шест месеца по-късно Джошуа си отмъсти на реванша, записвайки победа по точки.

От своя страна софиянецът има 28 победи (14 с нокаут) и също само едно поражение. Сред най-впечатляващите скалпове във визитката му са Чисора, Хюи Фюри, Дину, Майкъл Спрот, Александър Димитренко и Александър Устинов.

Мачът между Пулев и Джошуа ще бъде и завръщане на боксовите фенове в залата, като това ще е първият голям двубой, на който ще бъдат допуснати зрители от началото на пандемията от коронавирус насам. В „Уембли Арена“ ще бъдат пуснати точно 1000 души.

„Ще бъде странно. Това е извън моя контрол, така че аз трябва да държа нещата нормални. Харесва ми, ще бъде интимно. Ще е хубаво за феновете. Това ще е един специален момент за тях, да гледат мач за световната титла в тежка категория сред хиляда души, когато обикновено присъстват десетки хиляди", коментира Джошуа.

Самият Пулев заяви, че наличието или липсата на публика няма да го притеснят и той е пределно мотивиран да стигне до световната титла.

"Един такъв мач би бил огромен успех за мен самия, за баща ми, Бог да го прости, както и за България и българският народ, защото една малка България да се изправи за световна титла смятам, че е нещо велико, и то не за една световна титла, а за три. Мотивацията е още по-голяма, аз съм премотивиран и отговорен. Чувствам се в супер форма, някой път се чудя как изобщо мога да бъда победен. Изумявам се от себе си, като тренираме в залата някой път. Трябва да вярвате в българската сила и Кубрат Пулев, защото ще видите как мачкаме и елегантно, и много грубо", каза през октомври Кобрата пред български медии.

Въпреки финансовата криза в спорта, породена от пандемията от COVID-19, се очаква и двамата боксьори да заработят сериозни пари за участието си в мача. Според медиите на Острова световният шампион ще спечели около 13 милиона паунда, докато Пулев ще прибере приблизително 5 милиона паунда. Точните суми за двамата зависят от успеха на платеното телевизионно излъчване на мача, тъй като приходите от билети ще бъдат скромни заради ограничението за максимум 1000 зрители в залата. Очаква се обаче интересът към платеното излъчване да бъде особено голям заради липсата на мачове в последните месеци. Само за Великобритания цената за платеното излъчване за Галавечерта на бокса е 25 паунда. Иначе двубоят може да се гледа и през платформата Dazn.com, където абонамента е 3 лв за месец.

На официалния кантар вчера двамата удариха 108 килограма и разликата в теглото е минимална - около 500 грама в полза на Джошуа. Измерването обаче не мина по мед и масло, тъй като имаше освирквания, размяна на реплики между британеца и българина, и намеса на охраната, за да бъдат разтървани от по-сериозни саморазправи.

Галавечерта започва около 20:00 часа българско време с Макоули Макгоуан - Киърън Конуей, Мартин Баколе – Сергей Кузмин, Хюи Фюри – Мариуш Вах и Лорънс Околие – Никодем Йеджевски, преди около полунощ на ринга да излязат Антъни Джошуа и Кубрат Пулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай