Даниел Христов със злато във стрийтфитнеса

България и Португалия триумфираха в баскета на Ърбан зоната

Даниел Христов със злато във стрийтфитнеса | StandartNews.com

Спиращи дъха изпълнения на асовете в стрийт фитнеса се оказаха „черешката на тортата“ и отбелязаха финала на София ърбан зона спорт 2019. За световната купа в България пристигна едни от най-добрите майстори на уличния фитнес, сред които световният шампион от Москва 2018 Сан Гоан, победителят за Европейската купа Кир Кара, шампионът на Украйна Георги Завадски и др. Тук бе и младата звезда от България Даниел Христов – световен шампион в леката категория и вицешампион в абсолютната дивизия за 2019 г.
Турнирът бе открит легендата на българския спорт Йордан Йовчев и Анатоли Илиев (на снимката) – организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“, която заедно със Столична община е организатор на Ърбан зоната. Двамата приветстваха участници и гости, като пожелаха повече подобни срещи за феновете на модерните градски дисциплини.

Последва зашеметяващата демонстрация на Цветелина Станева (18 г.) и Жасмина Свиленова (14 г.), които възпламениха с изпълненията си публиката.
След това започнаха етапите в битката за титлата, като първоначално се включиха и най-добрите 15 български състезатели според класирането на последното държавно първенство: 10 от тях над 16-годишна възраст и 5 под 16 години. Изпълненията на виртуозите бяха придружени с музика и много настроение на специално изграден сет в Княжеска градина срещу Софийски университет. В турнира участваха атлети от Русия, Украйна, Франция, Израел, Гърция и Сърбия. Във финала най-добър бе Даниел Христов, който
грабна златото с 85 точки актив. Българинът изпревари украинския ас Кир Кара, завършил със сбор 79 т., а бронзът остана за  Сан Гоан от Франция с 54 т.
Така Христов и Кара си осигуриха правото да участват във финала за Световната купа през декември в Хонг Конг. Стрийт фитнесът набира все по-голямо популярност по цял свят и чака в близко бъдеще влизане в олимпийската програма. България записа напоследък впечатляващия успехи – наред със световния шампион Даниел Христов, Цвети Станева спечели световна титла в лека категория, а имаме още трима медалисти от първенства на планетата.
Отборите на Португалия при младежите и на България при девойките триумфираха в четиридневния турнир по баскетбол от програмата на София Ърбан зона спорт 2018. Дъждът в четвъртък вечер наложи последните срещи да се преместят в зала „Триадица“. Португалците надиграха във финала тима на Истанбул с 15:6, а в решителния за титлата мач при дамите съставът на Шампион 2006 победи със 7:5 испанките от Мойет за да остави златото в България.
Във втория ден от изпитанията на таекуондистите се отличиха представителите на Турция Айбюке Сючикар и Бусе Арслан, двете девойки
тренират при Бюрджю Юнгер във „Федерацията за аматьорски спорт на Истанбул“. Макар и затруднени от ръмящия дъжд, двубоите с
представителите на Централния полицейски клуб в София с ръководител Венцислав Игнатов бяха сред най-интересните на сцената. За втори пореден ден публиката в Княжеската градина бе възпламенена от феноменалните изпълнения на акробатите от младежкия национален отбор на Португалия, с треньор Ана Кардосо.
Бяха определени и призьорите в ориентирането. Състезанието бе сред най-оспорваните в програмата на Ърбан зоната. Много силно се представиха гостите от Естония, поделили с домакините по две титли в отделните възрастови групи. Ето и шампионите: девойки до 16 г. Елисее Кескюла (Естония), до 18 г. Евангелина Дяковска, юноши до 16 г. Юрген Йоонас (Естония), до 18 г. Ценко Ценков. Спортното ориентиране бе в комплекса на Национална спортна академия.

Спиращи дъха изпълнения предложиха участниците в градския паркур. Състезанието бе валидно за световната купа и в София пристигнаха част от най-добрите на планетата. Французите Йоан Тоноа и Валентине Дюбо, плюс Диметрис Кирсанидис DK от Гърция показаха най-доброто от дисциплините скорост и стил. Световните парткур-експерти бяха щастливи от присъствието на техния идол Йордан Йовчев, легендарният гимнастик проследи надпреварата и връчи отличията на призьорите. Дъждът в София не
позволи на участниците да завършат изпитанията си и се наложи състезанието да бъде проведено по съкратена програма. Ето и призьорите: скорост Кирсанидис DK, Тоноа, Руслан Пешев; стил Тоноа, Кирсанидис DK, Йоан Досев.

Всички те се включиха с виртуозните си изпълнения на дансинга във финалната вечер на подбраната от DJ Акаша музика. На церемонията всички ръководители на делегациите от 12-те държави участнички бяха отличени със специални плакети от „София – европейска столица на спорта“. Призовете връчи Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондацията, който поздрави състезатели и треньори, като им благодари за показаното през последната седмица в София. „Щастливи сме, че бяхме домакини на подобен мащабен мултинационален и мултиспортен форум. Надявам се, че сте се забавлявали и че ще запазите отлични спомени от нашия град като европейска столица на спорта,“ каза Илиев.
С това завърши дебютната в историята Ърбан зона спорт. София е първият град на планетата, събрал на едно място толкова много асове на новите градски дисциплини. През последната седмица в българската столица своите умения показаха над 300 представители на 12 държави с турнири, изпитания и демонстрации 12 спорта. Това е два пъти повече като изпитания и състезатели от завършилите миналия уикенд в Будапеща първи World Urban Games. Сега, в събота и неделя ърбан-екшънът и емоциите продължават с петото издание на традиционния Екстрийм фест с 18 сета в Княжеската градина срещу Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай