Covid-19 може да попречи и на зимната олимпиада 2022

Членът на МОК Ричърд Паунд иска Комитетът да има вариант Б и за игрите в Пекин

Covid-19 може да попречи и на зимната олимпиада 2022 | StandartNews.com

Пандемията от Covid-19 може да засегне и зимната олимпиада в Пекин 2022 и МОК трябва да е готов за това. Предупреждението е на Ричърд Паунд, член на Международния олимпийски комитет (МОК), който е цитиран от Inside the Games.

Зимните игри в Пекин са насрочени за 4-20 февруари 2022 година. Преди това поради пандемията Олимпийските игри в Токио бяха отложени от 2020 г. до 2021 г., те ще се проведат от 23 юли до 8 август.

"МОК трябва да вземе предвид общите последици от такъв нежелан сценарий, при който пандемията може да повлияе на подготовката не само за Игрите в Токио, но и за Олимпиадата в Пекин, което ще доведе до осезаеми финансови загуби. Уверен съм, че МОК ще оцени всички последствия и ще направи всичко възможно да помогнем на спортните федерации и други заинтересовани страни в случай на реална нужда “, каза Паунд.

Някои спортни федерации поискаха от МОК да плати предварително прогнозната част от приходите от Олимпийските игри, за да покрие финансовите затруднения, възникнали във връзка с преместването на игрите от 2020 за 2021 г, но Паунд каза, че този въпрос „трябва да бъде проучен подробно“. 

"Не можем предварително да изплатим размера на дохода, който в действителност може да не бъде получен. Също така, не изключвайте опцията, при която поради получаване на плащания федерациите ще надхвърлят предварително своите финансови планове, което ще доведе до увеличаване на дълговете", каза Паунд.

Пендемията, причинена от коронавирусна болест, беше регистрирана в края на 2019 г. в Централен Китай и се разпространи в повечето страни. На 11 март Световната здравна организация го призна за пандемия. През цялото това време повече от 1,8 милиона души са заразени с коронавирус, повече от 110 хиляди са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай