Браво! Грациите ни ще защитават олимпийската титла

Българският ансамбъл е на финал на олимпийския турнир по художествена гимнастика

Браво! Грациите ни ще защитават олимпийската титла | StandartNews.com

България е в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева се класира за финала при ансамблите на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж.

Преди три години българките се окичиха със златото в Токио и донесоха първата олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика. Тогава на най-високо стъпало на почетната стълбица се качиха Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева се представиха отлично в квалификацията. Започнаха много силно надпреварата със съчетанието с пет обръча. Европейските шампионки бяха изключително концентрирани и хладнокръвни, с много хубав синхрон във всеки един елемент и  с много чиста игра. Момичетата  показаха усложнена композиция в сравнение с европейското първенство и демонстрираха истинска класа. Оценката от 37.700 точки заслужено им отреди място в призовата тройка след първата ротация. Момичетата изиграха умно смесеното съчетание. В изпълнението им имаше няколко кризисни момента, но гимнастичките ни се справиха и издържаха на напрежението и получиха 32.700 точки. Така със сбор от 70.400 точки грациите ни влязоха в топ 8 и утре ще се борят да защитят олимпийската титла.

Основните ни съперници не издържаха на напрежението и допуснаха грешки в едно от двете изпълнения.

Лидерът след първата ротация Италия с оценка от 38.200 точки не успя да изиграе чисто смесеното си съчетание. Те не допуснаха видимо груба грешка, но имаше доста неточности - много гонения, улавяния на топките с две ръце и оплитания на лентите, което доведе 31.150 точки за тях (пета оценка на смесеното съчетание) и общ сбор от 69.350, с което те се смъкнаха на втора позиция.

Домакините от Франция, които след съчетанието с пет обръча попаднаха в призовата тройка с 36.600, във второто изпълниха зрелищен кан-кан, донесъл им 32.200 точки и общ сбор от 68.800 заеха четвъртото място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай