Брате - братко: Гришо и Ноле покориха София още преди мача

Събитието е от 20:00 часа в "Арена 8888 София"

Брате - братко: Гришо и Ноле покориха София още преди мача | StandartNews.com

Източник: БТА

Двете тенис звезди Гришо и Ноле дадоха съвместна пресконференция в София, часове преди да излязат на корта в "Арена 8888 София" за техния шоумач.

Събитието е от 20:00 часа в "Арена 8888 София", като официалното му име е "Postbank Visa Tennis Gala", а организатори са именно Пощенска банка и фондацията "Григор Димитров". Прякото телевизионно предаване е по бТВ Екшън.

Двамата дойдоха заедно в зала "Руен" на хотел "Хилтън" и бяха в отлично настроение пред стотина български репортери, изпълнили мястото на събитието, съобщава Дир.бг.

Имаше смях, имаше шеги, особено откъм Новак, който видимо се чувства отлично у нас.

"Толкова години исках да направя това нещо - започна Григор. - Дълго време не сме искали фондацията да излезе на преден план, не сме търсили публичност. Но помагаме. Имаме проекти и за децата в неравностойно положение, и не само... Искам да помагам чрез фондацията. Това, което правим, е за цяла България. Не за мен. За всички фенове тук, за хората. Винаги съм искал в родината ми да има тенис на световно ниво. Имаме за гост Новак - най-най в историята... Какво повече да кажа", запита Димитров.

Джокович се усмихваше широко и започна директно на сръбски език, без да се налага превод.

"За мен е удоволствие да съм тук - каза рекордьорът по титли в Шлема. - За втори път идвам в България. През 2012-а бях тук, но не за тенис, друг бе поводът. Сега ще играем тенис. Мотивацията ми е дългогодишното приятелство с Григор. Преди четири години той дойде да играе на "Адриа Тур", и тогава говорихме за мач в България. Намерихме време и се радвам, че ще го направим. Усещам страхотна позитивна енергия тук, чувствам се чудесно. Разбирам и езика, разбирам какво говорят хората, макар и не всичко. Сърбите и българите сме близки като традиции, култура, език... С Григор си говорим като "брате - братко", защото така го чувстваме. Уважаваме се, но и имаме приятелство. Не само, защото сме от региона. Аз може би съм в последната фаза в кариерата ми, кой знае колко още остава да играя. Исках да играя тук преди да се откажа и - ето, ще се случи", заяви Джокович.

За да илюстрира приятелството и думите си, Ноле запя пак на шега "Луда по тебе" - песничката, с която поздрави Гришо преди ден в социалните мрежи.

"Какво ще правим след мача? Имаме планове, ще измислим нещо - смяха се и двамата на въпроса. - Вероятно, този който победи, ще плати сметката!"

Снимка: БТА

Пресконференцията мина и през теми извън мача днес.

"Няма тайна за добрата ми форма от последната година - каза Димитров. - Упорит съм, не се предавам. Тренирам, защото тенисът не спира, това е маратон. Вече 16 години съм в тура, няма спиране. Продължавам да имам амбицията, важното е тялото да е здраво. Без това просто няма как да го направиш.

Мачовете с Новак? Вероятно най-значим за мен остава полуфиналът на "Уимбълдън" през 2014-а, въпреки че загубих. Тогава имах сетбол в четвъртия сет... Две-три седмици не можех да се преборя психически след това. Но този мач ме научи на много и ми помогна в годините след това."

Гришо се изненада донякъде на въпрос дали това е сбогуване с българската публика (няма турнир "София Оупън", а и той не идваше напоследък да играе на него, не участва в тима за Купа "Дейвис" - бел.ред.).

"Далеч съм от мисълта за каквото и да е сбогуване! Напротив, искам това да е нещо различно, да е само част от нещата, които правя тук. Мисля и за други големи мачове, но не зависи само от мен.

Критиките към играта ми? Най-лесно е да се играе тенис от дивана. Ела, опитай с ракетата на корта - ако правиш нещата по-добре, нямам претенции."

Новак заговори за това каква цена се плаща, за да си на върха толкова години:

"Инвестираш много, даваш много от себе си. Това е индивидуален спорт, няма кой да те замени. Трябва да си винаги готов и здрав да играеш.

Моите 37 години вече са множко за професионален спорт като тениса, трябва да играя по-малко и да подбирам внимателно турнирите. Трябва да преоткривам мотивацията. Ето - сега съм тук и се радвам, че съм в България. Не бих искал да съм никъде другаде в момента.

Има много играчи, които искат да са на върха. Труден спорт е. Иска отдаденост, да си обсебен от мисълта за победа. Пътуваш, минаваш през часови зони, климатични зони. Трябва да се адаптираш. Това може би е ключовата дума.

За първи път в кариерата си, в момента нямам дългосрочен план. Знам, че ще играя тук довечера. После - в Китай на Мастърса. После - в Саудитска Арабия. След това - нямам идея. Ще видя как съм, в какво състояние физически и психически. Семейният ми живот е изключително важен, искам да съм с жена си и децата си. Твърде често съм липсвал там заради пътуванията, сега не искам да е така. Трябва да се намери и този баланс.

Мотивират ме рекордите и победите, това не е тайна. Но вече приоритизирам. Важното е, че днес съм тук."

И в заключение - думите на Джокович за гордостта от произхода му на човек от Балканите, стигнал до върха в спорта:

"Аз съм този, който съм. Никога не съм се правил на различен. Всичко, което съм постигнал, го дължа на произхода си. Ние в този регион имаме уникално ДНК. Не се предаваме, борим се за всичко, което мислим, че си струва. Страстни и емоционални хора сме, темпераментни, правим и грешки, но това е нормално. С Григор имаме възможност да променим традицията на българския и сръбския тенис поне малко. А това е нещо страхотно."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай