БГ геймъри шампиони  на Световното в Китай

Петимата от Windigo Gaming се прибират с 500 000 долара

БГ геймъри шампиони  на Световното в Китай | StandartNews.com


Български отбор по гейминг стана номер 1 на Световното първенство по компютърни игри в Китай. Турнирът се проведе през изминалия уикенд в Шанхай. Българският отбор не бе смятан за фаворит в състезанието и представянето му изненада всички. Но нашите петима шампиони от Windigo Gaming грабнаха златото и се прибират вкъщи с 500 000 долара награда. Тази година наградният фонд на турнира беше 890 хил. долара.
Нашият отбор се състезава в играта CS:GO от серията Counter Strike. Той се наложи над световноизвестни тимове, включително и миналогодишните шампиони Fnatic от Великобритания. На финала пък надделя над поляците от Ago Esports.
Лидер на бг тима е Камен „bubble“ Костадинов. 18-годишният Георги „Shipz” Григоров спечели и приза „Най-ценен играч“ за цялото първенство, съобщи "Свободна Европа". 
Малко след церемонията по награждаването Костадинов каза в интервю за организаторите на турнира WESG, че още му е трудно да повярва, че са шампиони. По думите му, отборът има само няколко дни за почивка, преди да започне подготовка за следващото състезание на 30 март в Германия. Там предстои турнир, който се казва United Masters League и момчетата от Windigo.Gaming  се надяват да победят отново.
Windigo.Gaming е създаден през октомври 2017 г. Собственик е украинецът Артур Йермолайев.
Роднина на един от участниците в състезанието и голям фен на отбора - Иван Ангелов, разказа пред vesti.bg повече за събитието в азиатската страна.
Отборите в състезанието са групирани в 8 групи, като на случаен принцип се избират тези, които ще се изправят един срещу друг. Първият отбор, срещу който се изправиха нашите момчета, се казва Furious и е от Аржентина, победиха ги с 2:0, казва Ангелов. 
Вторият  отбор - MIBR от Бразилия, падна от нашите с 1:2. След тази победа вече стигнаха до полуфинал, където се изправиха срещу G2  от Франция. Тях ги победиха с 2:0, при което стигнаха до големия финал и се бориха за златните медали и наградата от 500 хиляди долара. 
На финала бяха изправени срещу AGO от Полша. Двубоят беше оспорван, но Windigo успяха да се преборят с тях при резултат 2:1 и да грабнат златото, разказа още Иван Ангелов. 
По думите му, у нас много малко хора приемат този вид спорт, гледат на него като на игра. А всъщност в световен мащаб се провеждат хиляди състезания и играенето на игри се е превърнало в официален спорт, а наградният фонд е завиден.
"Тази победа е повод за радост и гордост, че българите сме велики и развиващи се в много различни неща, повечето с положителен отзвук", допълни още Ангелов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай