Барселона е №1 по заплати в спорта

Средното годишно възнаграждение на играч на каталунците е 11,8 млн. евро

Барселона е №1 по заплати в спорта | StandartNews.com

Футболният гранд Барселона поведе класацията по най-висока средна годишна заплата. Според Global Sports Salaries Survey при каталунците се плаща средно по 11,8 млн. евро. Проучването е направено сред 349 клуба в 8 вида спорт в 13 държави. Според него всеки един от 23-ата футболисти на Барса взима минимум по 11,8 млн. годишна заплата. На второ място е Реал Мадрид с 9,14 млн. на играч за година. На трето и четвърто място са тимовете от НБА - Оклахома (8,8 млн. евро) и Голдън Стейт - 8,8 млн. евро. Манчестър Юнайтед е десети със 7,3 млн. евро годишно на футболист. Преди него е италианския Ювентус със 7,5 млн. евро и то най-вече заради контракта на звездата им Кристияно Роналдо. В предното изследване Юве бе едва 41-и.

Най-добре платената футболна лига е Висшата на  Англия. Там играчите получават средно по 3,3 млн. евро. Ла Лига на Испания е на втора позиция с 2,4 млн. евро средно на футболист, а Серия А е трета с 1,69 млн. евро.

Според анализаторите от швейцарската компания Swiss Ramble само за миналия сезон в Барселона са дали за заплати 487 млн. евро, като по този показател са №1 в света. Реал Мадрид е втори с 92 млн. евро по-малко, а трети е Манчестър Юнайтед с 337 млн. евро, а след тях е Манчестър Сити с 296 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай