46 наши олимпийци са в Париж. Къде чакаме медали

33-ите летни Игри вече започнаха

46 наши олимпийци са в Париж. Къде чакаме медали | StandartNews.com

Българското участие на Олимпиада 2024 в Париж се състои от 46 спортисти в 16 различни дисциплини. Стартът ще дадат представителите ни в гребането в събота от 9 часа сутринта със сериите на скиф.

Вълнението с българските състезатели ще продължи до 11 август, когато се затваря с участието на Юлияна Янева в борбата. Знаменосци ще са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Петър Мицин.

Преди три години България спечели шест медала, половината от които златни, но повторението и дори надминаването на това постижение ще е изключително трудна задача. 

Печеленето на олимпийски медал никога не е лесно за никого, но при сегашния състав на делегацията ни това ще особено проблематично 

Шансовете за титли - кои са ни фаворитите

За игрите в Париж най-големият български букмейкър, чието рекламно лице Христо Стоичков, прогнозира 54% вероятност делегацията ни да се прибере с две олимпийски титли.

Букмейкърът оценява на 50% шансът за седем медала общо.

Карлос Насар минава за едва ли не гарантиран златен медалист в категория до 89 кг на турнира по вдигане на тежести. Той ще вдига в родния си град, а шансовете му за титла нараснаха неимоверно след решението на Китай да не пускат състезател в категорията му. 

Така колумбиецът Джейсон Лопес, венецуелецът Кейдомар Валения и близкият му приятел - италианецът Антонино Пицолато, изглеждат единствените, които могат да размътят водата. Според слуховете, Карлос троши ежедневно световните рекорди в тренировъчната зала и ако това е вярно, шансът от 77%  за негов триумф , която букмейкърът изчислява, изглежда даже нисък като стойност.

В борбата, обаче отличията изглеждат обещани. Мъжкият ни отбор е почти изцяло от натурализирани спортисти.

Семьон Новиков (87 кг класически стил) е бронзов медалист от последните първенства на планетата и континента и шансът му за отличие от олимпийските игри е изчислен на 33%.

Айк Мнацаканян (77 кг класически стил) има четири медала от големи първенства, но само един в рамките на този олимпийски цикъл. Магомед Рамазанов (86 кг свободен стил) е девети в прогнозите за шампион. Но най-сериозно внимание заслужават двете момичета - Биляна Дудова и Юлияна Янева.

Юлияна Янева (76 кг) е продължителка на славните традиции на България при най-тежките. След медали от европейски първенства във всяка от последните четири години е дошъл моментът да блесне на голямата сцена в световен мащаб.

Биляна Дудова (62 кг) е четирикратна европейска и веднъж световна шампионка, но от Токио насам има само един бронз от шампионат на Стария континент, а и категорията и? е практически непобедимата Айсулуу Тинибекова (Киргизстан).

Преди три години ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели първото злато за България от олимпийски игри в този спорт. "Диамантените момичета" промениха състава, но остават фаворитки на букмейкъра за нова титла с шанс от точно 50%. 

Но тук винаги трябва да се помни, че в художествената гимнастика думата на съдиите е всичко и обективността им не винаги е гарантирана.

В таекуондото при жените в състава на България е Кимиа Ализаде, която има бронз до 57 кг от 2016 г., а през 2021 г. завърши четвърта. Тя се сдоби с български паспорт през март след като в Токио участва в отбора на бежанците. Ализаде е родом от Иран, където има издадена смъртна присъда заради нежеланието си да носи хиджаб. За България тя стана европейска шампионка през тази пролет, а според букмейкъра, шансът и? да спечели медал възлиза на точно 33%.

Чакаме медали и в бокса
 

Според моделите на компанията за спортни залози, изгледите на България за медал в бокса са доста добри. Очакванията са за отличие в актива на Хавиер Ибанес (57 кг).

Прогнозите дават на Радослав Росенов (63.5 кг) над 50% вероятност за медал в категория, където всичко е подредено за титла на домакините в лицето на Софиан Умиха.

Във фехтовката Йоана Илиева ще представя България в женската сабя още в третия ден на игрите. Ивайло Иванов (90 кг) ще участва за трети пореден път в турнира по джудо, но големият му шанс за медал май бе изтърван преди осем години в Рио де Жанейро.

Световни компании ни оставят без златен медал

България ще спечели девет медала от олимпийските игри в Париж, но нито един от тях няма да бъде златен. Това показва финалната прогноза на статистическата компания Грейсноут, изработена по поръчка на центъра за изследвания Нилсен. Според прогнозата българските спортисти ще завършат на 70-о място в крайното класиране по медали, като ще завоюват един сребърен и осем бронзови, предава БТА. Изненадващо Грейсноут поставя европейския шампион в категория до 89 килограма във вдигането на тежести Карлос Насар едва като бронзов медалист, а със същия цвят медал ще се окичи и Божидар Андреев при 73-килограмовите.

На предишните олимпийски игри в Токио преди три години България спечели шест медала, от които три златни - на Стойка Кръстева в бокса при жените, на Ивет Горанова в каратето при жените и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Според оценката на Грейсноут най-много медали на Олимпийските игри ще спечелят спортистите от САЩ - общо 112, като от тях 39 ще бъдат златни. На второ място ще завърши Китай с 86 медала (34 златни). 

Домакините от Франция ще приключат трети с 27 титли и общо 60 медала Великобритания ще вземе 63 медала, но само 17 златни, а топ 5 ще се допълни от състезателите на Нидерландия с 16 олимпийски титли и 34 медала.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай