Гришо е новият цар на Акапулко

Българинът с $316 000, стига рекордното 16-о място

Гришо е новият цар на Акапулко | StandartNews.com

В навечерието на националния празник Григор Димитров донесе на българите мигове на гордост и радост. Гришо постигна изключителен успех и спечели титлата в елитния ATP 500 турнир в мексиканския град Акапулко. На финала хасковлията надигра 203-сантиметровия южноафриканец Кевин Андерсън със 7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) в 3-часова драма. Това е втора титла за Димитров в кариерата му, като първата спечели миналата година в Стокхолм, когато надви Давид Ферер. Тогава обаче надпреварата беше от по-ниската категория АТР 250. Григор вече има три финала, от които два спечелени и само един загубен - от Анди Мъри в Бризбейн в началото на миналата година. В Акапулко обаче размаза британеца на 1/2-финала.

Първата ни ракета заслужи множество похвали. "На неговия талант се възхищава целият свят. Той е фаворитът на феновете, които смятат, че ще стигне върха. Българинът Григор Димитров е един от най-вълнуващите играчи в АТП тура в днешно време", така започва видеоматериалът, посветен на 22-годишното ни момче в сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти. "Той вече започва да реализира своя потенциал, който е огромен", заявява бившият номер 1 в света Джим Къриър. Френската звезда Ги Форже прогнозира, че българинът има потенциал да влезе не само в топ 10 на ранглистата, но и в топ 5. "За мен със сигурност може да спечели турнир от Големия шлем", казва неговият бивш треньор Патрик Муратоглу.

Легендарният Борис Бекер се присъедини към многобройните поздравления. Германецът използва Туитър, където писа съобщение до треньора на Димитров Роджър Рашийд: "Добра работа".

Гришо се превърна в едва втория тенисист от поколението на родените през 90-те години, който вече има повече от една титла в кариерата си.

Освен престижния трофей и признанието на фенове и специалисти, Гришо си осигури солиден чек за 316 000 долара от наградния фонд и 500 точки за ранглистата, които ще го изкачат до рекордното в кариерата му 16-о място в света. Това означава, че за предстоящия след дни турнир в Индиън Уелс Димитров ще е в групата на поставените.

Героят: Къде ми e конят?
Преди финала си легнах в 5 сутринта, разкри Димитров

Григор Димитров бе на шестото небе от радост. Нашето момче получи цялата обич на публиката, която на крака, с бурни аплодисменти посрещна новия си шампион. Най-добрият ни тенисист получи трофея, а към него и традиционното мексиканско сомбреро. Той не изневери на чувството си за хумор и попита "Къде ми е конят?" А после се обърна към треньора си: "Роджър, може ли да станеш, всеки път на церемониите по награждаването си седнал". Но австралиецът запази позиция и показа, че той определя правилата. "Чух, че отвън се вихри парти, може би ще намина за малко тази вечер", допълни с усмивка българинът. Минути след триумфа си в Акапулко Димитров говори и пред местните журналисти.

- В толкова труден мач какво ти помогна да продължиш да се бориш отново и отново?

- Вярата. Това е единственото нещо, което ми даваше сили. Няма какво повече да се каже. Веднага след мача срещу Мъри не мислех, че ще мога да се върна на корта. Бях много изморен и след него ми трябваха няколко минути, за да се съвзема. Наистина съм много щастлив, а тази титла значи много за мен. Но пак се качвам на самолета и напред към следващия турнир.

- След края на тази седмица какво мислиш за мексиканската публика?

- Бяха невероятни, нямам думи. За първи път съм в Мексико, а турнирът е отлично организиран. Като се почне от самите организатори, премине се през спонсорите и се завърши с децата, които събират топките. Всички са свършили страхотна работа. Всяка вечер публиката е невероятна и това са неща, които се харесват на тенисистите и ги карат да участват в даден турнир. А и плажът е отсреща, изживяването е страхотно.

- Имаше три тежки мача в турнира. Мислиш ли, че постепенно заиграваше на все по-високо ниво? И още един въпрос - колко поздравителни съобщения получи на телефона си?

- Нямах много време да ги прегледам всичките, но получих от най-важните за мен хора. По отношение на другия въпрос мисля, че всеки мач, който изиграх тук, беше много тежък. Последните три продължиха три сета и се играха по близо три часа всеки един от тях. Тялото издържа, но сега е хубаво да си почина малко. Утре ще го карам по-леко, а след това ще се завърна към ежедневните занимания. Няма време за губене - Индиън Уелс идва, "Маями" след него, така че трябва да бъда готов за тези турнири.

- Кога си легна снощи и какво яде, за да се възстановиш за финала?

- Ако си спомням правилно, легнах си около 5,00 ч сутринта и се събудих около 13,20 ч. Спах непробудно, бях като труп. А за възстановяването - хапнах малко, взех протеини и като цяло следвах стандартната процедура.

- Започна турнира с мач срещу Южени Бушар на платформата насред океана и го завърши със серия от срещи, в които бе принуден да стигнеш до границите на възможностите си. Какво мислиш за това?

- На онзи малък корт също бях притиснат докрай (смее се). Всъщност беше страхотно преживяване. Преди няколко дни четох статия за Топ 10 на най-нестандартни кортове и бях в този списък. За мен това бе истинска чест и в същото време невероятно преживяване. Човек не може да го опише, а трябва да го изпита.

- Първата причина, поради която ще се завърнеш в Акапулко, е да защитиш титлата си. А каква ще е втората?

- Най-важното е човек да се наслаждава. Турнирите от ранга на АТР 500 са сериозни състезания, на които участват страхотни тенисисти, и е удоволствие да се изправиш срещу тях. Надявам се, че през следващата година ще успея да включа турнира в графика си и със сигурност ще се радвам, ако мога да се върна отново.

- Мислиш ли, че Акапулко ще ти помогне да се подготвиш по-добре за Индиън Уелс и Маями, тъй като настилките са много подобни?

- Да, със сигурност. През миналата година тук се играеше на клей и след смяната на настилката турнирът стана много силен, тъй като привлече и други тенисисти, които могат да изиграят няколко мача преди Индиън Уелс. Условията са подобни, с изключение на голямата влажност, но това не е нещо, с което човек не може да се справи.

Вдъхновена съм, радва се Маша

Мария Шарапова побърза да даде израз на радостта си от трофея на своята половинка Григор Димитров. Само минути след края на мача рускинята поздрави хасковлията със съобщение в социалната мрежа Туитър. "Вдъхновена" написа в личния си профил Маша, под който заваляха различни мнения. "Изключителен турнир за твоя мъж" и "Можеш само да се гордееш с него", бяха част от коментарите. Не липсват и закачки от сорта, че скоро Гришо ще стане по-известен от Шарапова, чиято кариера не се развива по най-добрия начин в последната година.

Честитка в Туитър имаше и от треньора на Димитров Роджър Рашийд. "Добра работа, млади човече. За това говоря", написа специалистът. Двамата работят повече от добре. Двимитров и австралиецът са екип от миналия октомври и още през първата седмица българинът спечели първата си титла в Стокхолм.

Успехът на хасковлията напълни площад

Десетки мераклии заприиждаха към площада в Благоевград час преди началото на турнира, посветен на Световния ден на тениса. Той е в понеделник, но общината, българската федерация по тенис, Югозападният университет "Неофит Рилски" и УСК "Академик" организираха атрактивна надпревара в неделя, с която да отбележат подобаващо тази дата. Причината за наплива стана поредният голям успех на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който спечели след тричасова драма финала в Акапулко. Стартът на турнира бе в 10,30 часа на площада пред Драматичен театър "Никола Вапцаров". Под съпровода на музика много деца се включиха в състезателни игри и демонстрации. Сред най-малките участници в инициативата бяха 5-годишни хлапета.

Мексикански факти

- Турнирът в Акапулко се провежда от 1977 г. насам, а през този сезон организаторите смениха настилката от клей към твърди кортове. Първият шампион на тази нова настилка се казва Григор Димитров.

- Последните шест години трофеят неизменно се печели от испански тенисист, а шампионът от последните 14 издания на турнира идва от испаноговоряща страна. Гришо прекъсна тази серия, датираща от 1998 г. насам, когато Иржи Новак вдигна титлата в ръцете си.

- Григор Димитров наследи Рафаел Надал на трона в Акапулко, а ако се вгледаме по-внимателно в историята на турнира, ще видим, че половината шампиони са тенисисти, оглавявали в един момент от кариерата си АТР ранглистата - Карлос Моя, Рафаел Надал, Густаво Куертен, Томас Мустер, Илие Настасе.

- Гришо е най-младият победител на АТР тура от началото на годината.

- Откакто започна работа с Роджър Рашийд, Гришо излезе победител в 20 от 25 изиграни мача, спечели две титли на общо седем турнира, в които участва.

- До този момент само два от предишните 20 финала в Акапулко бяха приключвали в три сета.

- В Акапулко 22-годишният българин изигра пет тайбрека, всеки един от тях бе спечелен, включително и най-важният - този в последния трети сет на финала. Като стана въпрос за мачовете, продължили три сета, Григор изигра три на този турнир, спечели ги и трите - на четвъртфиналите срещу Гулбис, на полуфиналите срещу Мъри, а и срещу Андерсън.

- В професионалната си кариера Григор е играл общо 14 финала и е спечелил 12 от тях - шест от шест на ниво "Фючърс", четири от пет на чалънджър турнири и два от три на АТР тура, губейки първият си финал и печелейки следващите два.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай