За кожата на един вицепремиер

За кожата на един вицепремиер | StandartNews.com

Със своята слабост Валери Симеонов даде най-силния коз на противниците си

 

Светлана ВЛАДИМИРОВА

Омръзнало му на заека да се крие от дивите зверове в гората и избягал в полето. Там налетял на други едри бозайници, уплашил се и побегнал назад. Стигнал големите дървета и казал: Горо, сгреших , че те напуснах, мога ли да се върна обратно? А дърветата отговорили - ела си, бе, зайко, не че някой е разбрал, че си си тръгнал ! Така един колега с усмивка описа наскоро значимостта на Валери Симеонов. В последната седмица обаче се убедихме, че не е много прав. Защото отказът на вицепремиера да напусне поста си, върна всекидневните протести по жълтите павета, събра обществения гняв срещу патриотите, намали доверието в кабинета, събра БСП и президента, вкара почти официално „Воля" във властта и докара първия ултиматум на ДПС срещу кабинета „Борисов" 3.
Блъфира ли Доган е въпросът, който виси от сряда, когато Мустафа Карадайъ остави за кабинета избора дали да се раздели със Симеонов сега или да да свиква с мисълта, че ще напусне управлението малко по-късно. Нека си припомним събитията от последните 5 дни.
Докато ГЕРБ си шушукаха, че това е поредната катранена серия срещу националистите във властта, знакови фигури от движението - Хамид Хамид и Халил Летифов, даваха обширни интервюта, за да убеждават, че

не става дума за уж провокация, а за морален въпрос

който не търпи отлагане. В петък не остана и капка съмнение, че за ДПС оставката на Валери Симеонов е безкомпромисна. Това е записано като решение на най-висшия им орган и бе прието единодушно от почти 200-те членове на националния им съвет. Което с две думи означава - няма връщане назад. Към категоричността за вицепремиера беше направена и морална модификация по отношение на ултиматума. Или си отива Симеонов, или пада кабинетът, или позор за всички. Карадайъ отново заяви, че предсрочните избори са неизбежни, но и че тяхното провеждане трябва да се предхожда от управленската програма за ускорено и догонващо развитие, която в момента се пише от над 15 панела в партията.
Независимо че повечето медии акцентираха върху изказването му като искане за оставка и предсрочни избори, основният въпрос бе политическата съдба на коалиционния вицепремиер. Това се потвърди и в изказването на Йордан Цонев в „Панорама". От директния му сблъсък с лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов станаха ясни най-малко две неща: Че по казуса Симеонов компромис е невъзможен. И че ДПС няма намерение на предизвиква парламентарна криза, особено по време на дебатите по бюджета. Нещо повече - Цонев намекна, че ролята на движението за запазването на плоския данък ще е ключова, тъй като патриотите и БСП вече настояват за неговото премахване. Затова и парламентарната група на движението отново ще гласува национално отговорно. Това даде коз на Цветанов да иска компромис от страна на ДПС по горещия казус „Симеонов" в името на бъдещата стабилност, но получи неочаквано категоричен отказ. По тази тема нямаме разговор, отсече Цонев и предизвика нервна реакция на един от най-обиграните политици, какъвто е Цветанов.
Уикендът

не донесе нито развръзка, нито спад на напрежението

Ранният коментар на политолога Георги Харизанов наля масло в огъня. Според него не трябва да се обръща особено внимание на думите на ДПС, защото имат двойнствено поведение - дават ултиматум, но в същото време пазят кворума в Народното събрание и подкрепят кабинета при законите.
Малко по-късно се изказа и премиерът. Той категорично заяви, че няма намерение правителството да подава оставка. Направи препратка към лошото наследство от кабинета „Орешарски", когато са управлявали БСП и ДПС. И каза, че е нормално както опозицията да иска оставки, така и пострадалите олигарси да разпалват недоволство.
Премиерската реакция провокира ново изказване на ДПС, този път в предаването „Офанзива" и то от един от най-близките хора на Доган - Рамадан Аталай. Той обясни, че принципното искане на ДПС за оставката на Симеонов като ултиматум го приемат само тези, които са гузни. Аталай втвърди тона към ГЕРБ, припомняйки как премиерът е награждавал сегашния клиент на прокуратурата Иво Прокопиев и чрез частичните избори в Суходол как управляващата партия използва властта си, за да слага кметове.
Неделно, конфликтът придоби реалното си измерение в изказването на депутатката Велислава Кръстева в БНТ. Тя направи ясно разграничение какво за ДПС означава казусът Симеонов и как движението си представя смяната на властта. За ДПС Симеонов е Рубикон. Ако този случай не бъде решен или бъде заметен, както се изрази тя, следват нови скандали. И то не от ДПС, а от самия вицепремиер. Движението вече не иска оставка на Симеонов, а неговото остраняване от кабинета. И се позова на конституцията, че това действие не означава предсрочни избори. Тя потвърди предишните изказвания, че те са неизбежни, но с нюанса, че това не означава, че са и желани.
Петдневният словесен залп от хората на Доган е доста изненадващ. Всеизвестна е тяхната пестеливост в изказванията. Затова и може да се предположи, че след оповестяването на Рубикона, е дошло времето на действията. Какви ще са те, едва ли някой ще се наеме да гадае. Все пак става дума за Доган, който винаги досега е сюрпризирал с непредсказуемостта си. И в групата на изненаданите, Борисов не винаги е бил изключение. Да, днес премиерът със пълно основание се гордее с най-богатия бюджет на прехода, който успя да направи. Но в същото време има едно наум. А именно фразата, пратена му от Доган: "Не замитай казуса „Симеонов".
Едва ли вицепремиерът си е представял, че именно той ще даде на най-големия си враг толкова силно оръжие със собствената си слабост. Но е факт. Днес никой не може да упрекне ДПС, че в битката срещу Симеонов търси икономическа изгода, властови ресурс или личен реванш. Защото въпросът опира до тези морални котви, без които всеки нормален човек потъва на дъното в блатото, в което отдавна живеем. И цветът на спасителния пояс е без значение.
Ако Симеонов беше обединил извинението си с оставка, случаят щеше да бъде класифициран в дълговия файл на политическите петна, оцапали прехода. Но след пестеливото му изказване, сега на ход е премиерът. Както вчера Кръстева каза, още има шанс Борисов да раздаде справедливост. Предстои да видим.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай