Заради снеговалежите все още има населени места без ток

От "ЧЕЗ Разпределение" работят денонощно за отстраняване на повредите

Заради снеговалежите все още има населени места без ток | StandartNews.com

Все още няма ток в някои населени места в общините Ловеч, Угърчин и Тетевен. Екипите на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариралите електропроводи и повалени стълбове. Някои от селата в община Ловеч вече трето денонощие са без ток.

В по-голямата част от населените места захранването вече е възстановено, но и там все още има отделни улици и абонати, които са без електричество. В някои от селата няма и вода, тъй като помпите не работят.

В община Ловеч, където положението беше най-тежко, без ток са все още селата Хлебене, Соколово, Смочан и Босиня. От 3 денонощия има села без ток и в общините Тетевен и Угърчин. В още няколко села има отделни улици и абонати, които също нямат захранване, поясни кметът Корнелия Маринова. "Казачево, Александрово, Дойренци, Радювене, Къкрина, Дренов. Не е нормално нито един човек да няма ток, това е проблем". Маринова допълни, че вече е възстановено водоподаването във всички села в общината с изключение на село Прелом, където е осигурена водоноска.

Бойко Чавдаров от „ЧЕЗ Разпределение“ допълни, че без ток са и пет села в община Угърчин. "Локализирани са участъци в трудно достъпни планински райони. Екипите са насочени там, ще направим всичко възможно в рамките на няколко часа да възстановим захранването и в тези населени места. В Тетевен и Троян всички населени места са с възстановено електрозахранване. Има единични сигнали, по които работят аварийни екипи на място. Екипите ни ще бъдат на терен, докато не възстановим електрозахранването и на последния абонат в най-отдалечената точка.

В област Велико Търново трети ден без електричество напълно или частично са 28 населени места в общините Елена и Павликени. Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Павликени, с което е отстранен и проблемът с водоснабдяването на 10 селища. Аварийните екипи продължават да работят по отстраняване на авариите в община Елена, където трето денонощие 11 махали във високопланинските и труднодостъпни части все още са без ток. От дружеството увериха, че до края на деня електроподаването ще бъде възстановено.

Кметът на община Павликени Емануил Манолов заяви: „Съответно няма и вода, защото няма електричество за помпите. Мисля, че днес и утре ще се оправи всичко. Екипите на енергото работят. Нямаме бедстващи хора, социалният патронаж обикаля и ги наглежда, кметовете ги наглеждат“.

В 18 високопланински махали в община Елена също трето денонощие има проблеми с електрозахранването. Пътищата в областта са почистени и проходими.

В Плевенска област все още има селища без електрозахранване. Кметове настояват за по-добра организация от страна на ЧЕЗ за справяне с авариите. Само едно населено място в община Плевен няма ток, това е село Беглеж, но то се захранва от Ловеч. Без ток и телефон са две села в община Левски.

Има частично невъзстановени връзки на отделни абонати в Обнова и причините са още невъзстановените далекопроводи между Пето кладенци и Пежерево. Продължава да няма никаква мобилна връзка с кметствата Пежерово и Божулка. Четвърто денонощие тези села са без ток.

Обстановката в община Брацигово, която е в частично бедствено положение, се нормализира. През целия ден тежка верижна техника разчистваше пътя до откъснатите курортни селища Атолука и Розовски вриз, каза кметът на Брацигово Надежда Казакова. "Отворихме пътя за Атолука. В Равногор работиха цял ден 4 техники. Почти са отворени всички пътища. Утре продължаваме с хора, за да се види някъде, ако трябва на ръка, да се рине. Остана в момента само една техника на Равногор, на Горско стопанство Пещера и верижната на "Асарел Медет", която отвори пътя до Атолука, но утре ще помогне за някои участъци вътре в селото. При Розовски вриз техниката е на 1 километър, виждат вилите, надявам се, че ще стигнат. Бедственото положение засега остава, може би в понеделник ще бъде отменено".

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ уверяват, че до 13 ч. се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в селищата в общините Плевен, Белене, Пордим, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Правец и Своге.

До 9.30 ч. се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Елин Пелин.

Заради зимната обстановка достъпът на автомобили днес до Витоша ще бъде разрешен само с вериги. От пресцентъра на Столичната община съобщават, че фирмите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават пътя към Драгалевци, към хижа "Алеко", Бояна и Златните мостове. Препоръчва се на туристите да използват градския транспорт до планината.

До 4.30 тази сутрин продължи почистването от снега на населените места по Южната дъга в София. Няма бедстващи в софийските села, които са разположени в подножието на Витоша.

Над 1 тон питейна вода беше раздадена в селата Горно Пещене и Тишевица, община Враца. За всяко домакинство са осигурени по 11 литра. В двете населени места заради липсата на електричество временно не работят и помпите, които захранват с вода. Екипи на ЧЕЗ продължават работа по отстраняване на щетите по мрежата. Очаква се до края на деня електрозахранването да бъде възстановено.

В община Враца няма ток в селата Веслец, Тишевица, Вировско и Горно Пещене. В област Враца проблеми с електрозахранването и водоснабдяването има още в общините Мездра и Роман.

От понеделник се възстановяват учебните занятия във всички училища в областите Ямбол и Велико Търново, които бяха в грипна ваканция.

От Пътната агенция съобщиха, че отпадат всички ограничения на Котленски проход, както и ограниченията по втори и трети клас пътища в област Търговище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай