Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Търсят се дарители за маркирането им с предавател

Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета | StandartNews.com

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на отминалата седмица, екип на Зелени Балкани и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до мястото, където птицата ще бъде освободена - Природен парк Сините камъни, край Сливен.

За момента, лешоядчето е настанено във волиера, поддържана от екипа на проект „Живот за брадатия лешояд“ на Зелени Балкани, в която, заедно с други птици от същия вид, ще остане, за да се адаптира по-успешно към новия си дом.

Преди да потегли към свободата, лешоядчето бе щателно прегледано и обезпаразитено от екипа ветеринарни лекари на Спасителния център. Птицата бе маркирана с пръстен и крилометка с цел бъдещо разпознаване в природата.

Тези методи, обаче, няма да  покажат движението на младата птица по време на нейните скитания в природата, както и да насочат за местоположението на евентуалното ѝ бъдещо гнездо.

Събирането на подобна информация може да стане единствено с поставянето на сателитен предавател, за който се открива дарителска кампания. Тя ще набира средства за два предавателя, тъй като съвсем скоро предстои и другото излюпено в Зоопарк Стара Загора лешоядче да поеме към свободата.

Целта е да се съберат 8 800 лева. В тази сума са включени цените на два предавателя, консумативи и материали за поставянето им и такси за проследяване за 5 години.

Банковата сметка, на която можете да правите дарение, е:

BG62 UNCR 7000 8422 2363 84.

Основание за превод: Дарение за проследяващо устройство на белоглавите лешояди.

Всеки дарител ще получи като награда грамота за помощта си, а на официалните сайтове на Зоопарк Стара Загора и Зелени Балкани ще бъдат публикувани периодично новини от живота на двете лешоядчета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай