Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев: Без Ботев няма България

Отечество не е просто дума, Отечество е завет, онази огнена сила, предадена ни от поета, все още тлее в сърцата ни, заяви още той на общоградското честване

Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев: Без Ботев няма България | StandartNews.com

„На Втори юни всяка година ние идваме тук, свеждайки глава и въздигайки ликовете на знайните герои и прекланяйки се пред незнайните. България ще я има, докато им помним имената, България ще я има, докато помним историята си и предаваме на бъдещите поколения онази сила, вяра и достойнство на пожертвалите живота си!“. Това изтъкна днес зам.-градоначалникът на Стара Загора Радостин Танев пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в подножието на парк „Митрополит Методий Кусев“.

 

Общоградското официално честване почете паметта на поета революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се навършват 148 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

 

Община Стара Загора бе представена и от зам.-кмета Павлина Делчева. Водещ на ритуала беше актрисата Светла Тодорова, участие взеха Военният духов оркестър, знаменната група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада. Облечени в бели, летни опълченски униформи се откроиха и членовете на клуб „Традиция“ в Стара Загора. Те бяха нарамили модела винтовки „Крънка“, използвани масово в руската армия след 1869 г.

 

„Отечество не е просто дума, Отечество е завет, онази огнена сила, предадена ни от Ботев, все още тлее в сърцата ни. И така трябва да бъде, ако искаме да запазим Родината си пред предизвикателствата на новото и модерно време“, заяви още Радостин Танев пред събралото се множество старозагорци. „Заради онези всички, дали живота си, ние трябва да бъдем с достойнство. Ако искаме да вървим по стъпките на Ботев и неговите четници, ние трябва да вървим с гордо вдигната глава, със смирение и да бъдем добри, да бъдем истински, да бъдем хора. Ще пребъде България! Защото е зачената с обич и кръв. Защото всички ние дишаме с този завет. Поклон герои, вечна памет!“, завърши словото си заместник-кметът на Община Стара Загора.

 

„Днес не е тъжен ден! Няма да загине народ, който е родил такъв поет и син!“, отбеляза прочувствено актрисата Светла Тодорова. „На тая робска земя Ботев става небе, което я огрява – той не пожела повече. Няма по-велико от това да превърнеш въздишките на народа си в стих“, изтъкна актрисата пред смълчаните старозагорци.

 

Пред бюст-паметниците бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет – Стара Загора, Областния управител на Стара Загора, Средно училище „Христо Ботев“. Цветя поднесоха още представители на политически партии, обществени организации, граждански сдружения и признателни старозагорци.

 

Ритуалът завърши с вой на сирените, който оповести едноминутното мълчание за поклон пред делото на Христо Ботев в 12:00 часа.

 

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България Втори юни е честван за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, по информация на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. Втори юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай