Враца става умен град на бъдещето

В Деня на информационните технологии в града представиха проект за изграждането на Дигитален хъб

Враца става умен град на бъдещето | StandartNews.com

В деня на информационните технолигии, компания „Лийдвижън“ представи проект за изграждането на Дигитален хъб, с който превръща Враца в умен град на бъдещето. Събитието се проведе в Младежкия домвъв Враца, а организатор е изпълнителният директор на компанията Мирослав Петров в партньорство с Областна администрация – Враца и Община Враца.

„IТ бизнесът е най-авангардният и с най-високата добавена стойност, а всеки един ученик трябва да придобие базовите компетенции. Секторът на информационните технологии се развива изключително динамично и всички ние сме в основата на промяната. Враца има сериозен потенциал за развитие на високите технологии. Тук има добри специалисти, ИКТ са залегнали отлично в сферата на образователната система, което гарантира, че на пазара на труда ще има добре подготвени кадри“, обобщи Мирослав Петров.  

По думите му, Враца е първият град в страната, в който е внедрена модерна система за видеонаблюдение и контрол. През последните няколко години Община Враца е инвестирала средства и разработва много проекти, чиято основна цел е създаването на така наречения “smart city”.

„Това е и причината, поради която с моя екип решихме да създадем Дигитален хъб, който да е в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са проекти в сферата на мобилността, сигурността, енергията, дигиталното образование, които активно включват информационните технологии. Вярвам, че с общи усилия съвсем скоро Враца ще бъде пример за зелен и дигитален град“, заяви Мирослав Петров.

Технологичният център ще предоставя безплатно голям обем от услуги в сферата на информационните технологии, сред които  обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти.

Областният управител Малина Николова изрази подкрепата си в изграждането на модерната технологична инфраструктура, за която предостави подходящо помещение в центъра на Враца. „Ние работим  усилено за подготовката на кадри за сектора вече 5 години и днес резултатите са факт. Само за тази учебна година обучаващите се средношколци на територията на областта в профили и професии, свързани с ИТ, са 1143 ученици в 50,5 паралелки в общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Мизия, Оряхово и Хайредин. С този човешки капитал ние ще успеем да превърнем Враца в Град на бъдещето и да постигнем най-важната си цел – родените тук да остават тук, като генератор на модерното технологично развитие на област Враца“, акцентира Малина Николова.

На събитието присъстваха Калин Каменов, Мария Попова, Мирослав Комитски, Галина Евденова, Маргарита Ангелова, ИТ специалисти, ученици, учители и директори от врачанските училища ППМГ, ПТГ, СУ „Никола Войводов“, които изразиха надежда, че първият Дигитален хъб в нашата област ще превърне Враца в Дом на дигиталното бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай