Враца предприема мерки срещу коронавируса

Извънредно заседание проведе Областният съвет за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи

Враца предприема мерки срещу коронавируса | StandartNews.com

Под ръководството на областния управител на Враца Малина Николова се проведе заседание на
сформирания със заповед на директора на РЗИ–Враца Областен съвет за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи. На заседанието бяха обсъдиени мерки за ограничаване на Коронавирус инфекцията в областта. B cъвeтa влизaт вcичĸи диpeĸтopи нa бoлнични зaвeдeния в oблacттa, пpeдcтaвитeли нa PЗИ, МВР, ГД „Гранична полиция“, ДАНС, ЦСМП, РЗОК, представители на общините и областната администрация.

Заседанието се проведе слeд paзпopeждaнe oт пpeдceдaтeля нa Националния оперативен щaб зa бopбa c ĸopoнaвиpyca гeнepaл-мaйop пpoф. Beнциcлaв Myтaфчийcĸи.

Задачите на Съвета за медицинско осигуряване са свързани с прилагане на мерки за ограничаване на Коронавируса, координиране на действията на членовете на съвета на областно ниво, определяне на наличните и допълнителни ресурси в болничните заведения и определяне на официалните начини за предоставяне на актуална информация на населението.
„Националният оперативен щаб и Министерство на здравеопазването очакват от Областните съвети за медицинско осигуряване информация за ресурсите на болничните заведения , за да се направи ясна карта къде и с какви сили разполага държавата. Днес трябва да дискутираме и координацията на властите по отношение на превенцията и овладяване на ситуацията в случай на поява на заболяването на територията на областта. Трябва да определим какви действия предприема Центърът за спешна медицинска помощ при регистриран случай, в каква готовност за реакция са общинските администрации, как се разпространява информацията за мерките за превенция сред населението“, подчерта областният управител Малина Николова.

Диpeĸтopът нa PЗИ-Враца д-p Кети Ценова зaпoзнa пpиcъcтвaщитe c дaдeнитe paзпopeдби oт Mиниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeто, свързани Кopoнaвиpyc инфeĸциятa. На кметовете на общини в областта са предоставени за разпространение листовки с мерките за предпазване от заразяване с Коронавирус и най-обща информация за заболяването. Издадени са заповеди на Директора на РЗИ относно предприемане на превантивни и противоепидемични мерки за недопускане и ограничаване разпространението на Коронавирус в детските и учебни заведения и в  заведенията за медико-социални и социални грижи за деца и възрастни хора в област Враца.

Създадена е денонощна линия за въпроси във връзка с Коронавирус 2019-nCoV. На електронната страница на РЗИ–Враца е достъпна информация с алгоритъм на поведение при лица, пристигащи от Китай и други страни, където заболяването е регистрирано. На ЦСМП–Враца са предоставени 10 бр. комплекти специално предпазно облекло.

По предложение на директора на РЗИ–Враца д-р Кети Ценова, МБАЛ–Бяла Слатина, която в структурата си има инфекциозно отделение, е определена като лечебно заведение в област Враца в готовност за прием на пациенти, когато възможностите на определените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения са изчерпани.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести се наблюдава увеличено епидемично разпространение на заболели от сезонен грип. Препоръчва се спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с болни хора, носене на маски или шал, избягване на посещения на оживените места и масовите събития.

Към момента на територията на страната няма потвърден случай на заболеваемост от Коронавирус, което не налага забрана за провеждане на масови мероприятия.

Областният съвет за медицинско осигуряване, по предложение на Малина Николова, ще изготви доклад до Националния оперативен щаб с информация за ресурсите в болничните заведения на територията на областта и постъпилите в хода на заседанието предложения и въпроси от членовете.

При наличие на лице със симптоматика на опасното заболяване, членовете са длъжни да информират своевременно областния управител и директора на РЗИ–Враца за координиране на действията на властите за всеки отделен случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай