Водната криза в Бургас ще зависи от валежите

Това смята Инж. Димитър Куманов

Водната криза в Бургас ще зависи от валежите | StandartNews.com

Включването на „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас не върши работа, само ще си разделят стотина милиона без търг, смята активистът от сдружение „Балканка“.

Инж. Димитър Куманов е член на Управителния съвет на Риболовно сдружение „Балканка“. Той и съратниците му са считани за експерти по отношение опазването на реките и язовирите у нас.

“Не съм Господ, за да прогнозирам, но зависи в много сериозна степен от това дали ще завали в Източна България. В момента язовир „Камчия“ е пълен някъде на около 33 млн. кубика, а Варна и Бургас взимат от него 6 млн. кубика. Това означава, че ако няма никакъв приток, което не е възможно, в язовира има вода за около пет месеца и половина (полезен обем). Така че мерки трябва да се вземат. Според мен кризата, която се задава, не е толкова страховита, но е възможно да се случи”, казва Куманов пред Флагман.

Според него причината да се стигне до тук е водноелектрическата централа (ВЕЦ).

„Забележете, че и при социализма не беше построен такъв ВЕЦ. Защото хората тогава са си разбирали от работата - те са били напълно наясно, че водата в този язовир няма да стига за питейните нужди на Варна и на Бургас, ако на него има и ВЕЦ. Сега обаче понеже сме много по-хитри, построихме централа на този язовир, а в условията на разрешителното й пише, че тя може да работи на пълна мощност, когато „Камчия“ е пълен и докато той е горе-долу на около две трети от обема си.”

От думите на инж. Куманов се разбира, че язовирът сам по себе си е предвиден да може да издържи няколко сушави години – ако се използва само за питейни нужди.

От повече от година язовирът работи само с малките си турбини, с водите, които отиват за Варна и за Бургас, въпреки че има по-мощна група турбини, които се пускат, когато язовирът се вдигне на две трети. Съответно, този ВЕЦ изхвърля водата в реката, която е отдолу под язовира и после тя се влива в морето, обяснява Куманов.

Според него планът за спешно включване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас не е добра идея.

„В момента в „Ахелой“ има 1,7 млн. кубика полезен обем! Ще харчат пари, както за Перник – да си разделят там с фирмите... Искат да се обяви бедствено положение, за да се елиминират всички възможни процедури по всички закони – за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие... По Закона за водите няма да се спазват никакви процедури... „Дайте да изхарчим сега на юруш стотина милиона лева и да си ги разделим без търг и без конкурс“.“

В „Порой“ има около 7 милиона кубика, което според Куманов може да доведе до пукане на тръби, давайки пример с Перник.

„Там след прикачването водопроводната система не може да издържа на това налягане – пращи и се пука. Същото нещо ще се случи сега и в Бургас.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай