Варна се любува на Фестивала на хвърчилата

Тази година той ще се проведе на 17 и 18 август на Аспаруховския плаж

Варна се любува на Фестивала на хвърчилата | StandartNews.com

Огромни цветни хвърчила и тази година ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж. На 17 и 18 август там ще се проведе Фестивалът на хвърчилата. Традиционно той се провежда през третия уикенд на август. Организатор на проявата е Клуб „Асто–Въздушни чудеса“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“.
Обикновено фестивалът на хвърчилата привлича в града многобройни гости от страната и чужбина.

С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града, пише Petel.bg.

Тази година фестивалът ще отбележи седмата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна  ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (21 -22 август, плаж Приморско) и Синеморец (24 – 25 август, плаж Велека). По този начин фестивалът ще обхване три различни локации на българското Черноморие и ще продължи 9 дни.

Основен акцент на фестивала са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери; състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други, допълва Petel.bg.  Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Тази година ще участват демонстратори и майстори на хвърчилата от пет държави – България, Турция, Хърватия, Естония и Украйна.

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, като например свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло. Тази година гости на фестивала ще бъдат активисти от WWF – България, които  ще представят каузата си за опазване на живота в морето и застрашените водни обитатели. Те ще пристигнат с истинско рибарско корабче с образователни игри на борда и надуваема есетра в реален размер – цели 5 метра.

Понеже мотото на Международен фестивал на хвърчилата - Варна 2019 е „Не на пластмасовите отпадъци!“, на гостите на фестивала ще бъде предоставяна вода, свободна от опаковка за еднократна употреба. Ще се забавляваме, без да оставяме следи от отпадък за поколения напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай