В Северозапада почитат Св. Трифон два пъти

В Делейна се надпиват с вино от сламка

В Северозапада почитат Св. Трифон два пъти | StandartNews.com
  • В село Капитановци най-добрият еликсир е правен от жени
  • В Делейна се надпиват с вино от сламка

В Северозапада няма по-голям празник от деня на светеца мъченик Трифон. Хората го обичат и почитат от сърце. Веселят се заедно и споменават тази веселба през цялата година. Едни го празнуват на 1 февруари по новия стил, други - на 14, а повечето - и на двете дати. Няма лошо, щом е за хубаво, ако можеше, ще го празнуваме и три пъти, казва кметът на видинското село Градец Илия Томов. Малцина знаят кой е Трифон, що за светец е и какъв човек е бил. Повечето го знаят като покровител на лозята и кръчмарите. Затова на неговия ден е задължително напиването, веселието. По тази причина в някои села в Северозапада го наричат нашия Трифон, Трифон Зарезан или Трифон Пияницата. И празнуват, независимо от това дали имат или нямат лозови насаждения.
А Трифон е един от мъчениците за християнската вяра. Родил се около 225 година в село Комсада, Мала Азия. От малък правил чудеса, дори

излекувал дъщерята на императора Гордиана

Баща й го възнаградил богато и станал по-милостив към християните. Но след като започнало гонение на християните, извикали Трифон и му заповядали да се откаже от християнската вяра. Били го гол, от което тялото му се покрило с рани и кръв. Не издал и стон и заявил, че не се отказва от вярата си. Тогава управителят на областта наредил да го изведат извън населеното място и да го убият. Така и направили, но хората прибрали тялото му, за да го погребат. Той им се явил на сън и пожелал това да стане в родното му село Комсада. Кога и защо този мъченик на вярата е станал покровител на лозята и виното, не се съобщава. Но на иконите е изобразяван с косер в ръка, с който инструмент се зарязва лозе. Затова е наречен Трифон Зарезан.
За този ден има стародавен обичай. Жените стават рано и омесват обредни хлябове, посветени на светеца.

Варят кокошка за мъжете

След разсъмване те тръгват към лозята с хяб, кокошка и вино. Всеки отрязва в своето лозе с косера по три лозници и ги полива с вино. Нарича за здраве и берекет. После всички мъже се събират и си избират цар. Той ще казва през цялата година кога е време за резитба, пръскане, беритба. После всички се връщат в селото и представят новия цар. Той дава угощение в дома си за оказаната му чест. Днес този ритуал е оцелял в много от видинските села. На 1 февруари цялото село Винарово, община Ново село, се събра, за да отпразнува Трифон Зарезан. Това е най-почитаният ни празник, призна кметът Гинко Петров. И то не само заради името на селото, но и заради поминъка на предците ни и възраждащата се нова лозарска слава на днешните му жители. В него от най-стари времена лозето и виното са на почит. Знаят, че преди 200 години на път за Видин през него минава френският пътешественик Жером Бланки и възкликва: "Господи, какви лозя тук!"
Празникът започна преди обяд, а за началото му засвири духовата музика. Организаторите - от местното читалище, обявили, че

дрескодът на деня е народната носия

С хоро новият цар на лозята - Сашо Александров, повежда съселяните си към дома на Златина Герасимова, където зарязва лоза от асмата й. Лозето е като малко дете, иска много грижи, напомни на съселяните си той. След това отново с хоро всички се връщат на площада, където ги чака богата трапеза и руйно вино. Всеки, който е накрак, се весели в чест на лозето и виното си. На площада започват хора, а в ритуалната зала - дегустация на вина, донесени от местните лозари. Пеят се песни в чест на Трифон Зарезан. Празникът завършва късно вечерта в ресторанта, където се събират лозари и винари в чест на светеца. До 1939 година селото се наричало Чугуруз. Новото име било избрано лесно - Винарово, заради многото лозя и бъчви вино във всеки дом. Прочуло се е с виното от сорта гъмза. Днес насажденията с гъмза са малко. През последните години са засадени хиляди декари нови лозя със сорта мускат отонел. Създадена е и винарска изба - "Калотов". Местните продължават да отглеждат лозя за собствени нужди грозде и вино. Повечето са в дворовете им, а пред входовете на къщите им надвисват гъсти асми. От това грозде те правят уникално и истинско вино, хвали своите кметът. Голямо празнуване на 1 февруари си спретнаха и в село Делейна, община Брегово. Всички се събраха при култовата бяла чешма, където имаше зарязване, съобщи кметът Огнян Тончев. 18 лозари участваха в конкурс за най-пивко вино. Лозята им са със стари сортове, но никой не може без отела. С него виното е по-устойчиво, казват производителите. За най-добро вино бе определен еликсирът на Явор Методиев. Тази година да ни се роди толкова грозде, че да няма къде да го слагаме, пожела той на съселяните си. И изтъкна - лозето иска гледане - рязане, пръскане, бране точно навреме. Аз така работя и миналата есен от моя един декар набрах 2 тона гразде. Искам да насърча младите и те да тръгнат по моя път. В Делейна имаше и надпиване с вино - участниците в състезанието трябваше да изпият по 250 милиграма със сламка. Но най-важното бе веселбата - цял ден на открито с любимите вина.
В Руска Бела, община Мездра, на Трифон Зарезан се представи лозарят от новото поколение Венелин Леков. Той отглежда

130 дка с модерните сортове

каберне франк, пино ноар, траминер и врачански мискет. По стара традиция отец Дилян отслужи водосвет, след което започна веселбата. За нея на лозето дойде кметът на Мездра Иван Аспарухов, а местният управник Владимир Пенчев и съпругата му го посрещнаха облечени в народни носии. Да даде Господ берекет и да има вино във всяка къща, бе най-честото пожелание. В село Игнатица, същата община, лайтмотивът на празника бе "Хорце, винце и още нещо". Веселието продължи до трети петли, призна кметът.
През последните години в занаята правене на вино се намесват и жените. Две години подред в село Капитановци, община Видин, най-хубавото вино е на жени. Техните напитки изпреварват дори тези на италианец, живеещ в селото им.
В Чипровци пък е запазена традицията на Трифоновден мъжете да се обличат в дрехи ала Дионисий. Това говори, че празникът е наследник на тържествата в чест на старогръцкия бог на лозята и виното Дионисий. Дори и през 18-и век в Родопите са се изпълнявали Дионисиеви ритуали, напомнящи днешните Трифон-Зарезанови игри.
Ново село е избрало 14 февруари за ден на общината. Приготовленията за празника продължават цяла седмица. Започна се с почистване на домовете и улиците. Виното е емблемата на Ново село, затова се стягат като за най-голям празник на труда си, берекета, веселието и успеха на всички негови жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай