В Кула изпълняват обичая "Къпачи на Ивановден"

В групата участват нечетен брой младежи, всичките ергени

В Кула изпълняват обичая "Къпачи на Ивановден" | StandartNews.com

Празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в град Кула,  Видинско по стар стил – на 19-и и 20-и януари. Тяхното честване е свързано със самобитния за града обичай "Къпачи на Ивановден". Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именици, както и младите семейства, съобщава БНР

Групата винаги се състои от нечетен брой млади мъже, всичките ергени. Тази година те са единадесет души като двама от тях са деца на 12 – 13 години, които за пръв път ще участват в ритуала и ще бъдат обучавани и напътствани от по-големите батковци. Това осигурява приемственост между поколенията. Обичаят е много популярен и тачен в Кула и се провежда от столетия. 

Костюмът за ритуала се предава от баща на син и от дядо на внук. Облеклото е автентично, от кулския край– везани ризи, шаечни панталони – беневреци и характерните за зимната премяна кабаници – дебели вълнени ямурлуци. Мъжете са окичени с пера и звънци, на лицата си носят страшни маски, подобни на кукерските, но се спазват традиционни персонажи – например винаги присъства „булката“, облечена в костюм. Групата носи котле със светена вода, в която е натопена китка босилек и здравец, с която ръсят имениците и младоженците. В случай, че някой от тях опита да се укрие или се дърпа от ръсенето, обичаят повелява да го завлекат до някоя от градските чешми и да го потопят в ледената вода.

Дружината в по-нови времена къпе и работещите в институциите, хората по улиците и заведенията, въобще всички, които срещне до обяд на 20 януари. Къпачите отиват привечер в читалището, откъдето са тръгнали предишната нощ и със събраните месо, хляб, вино се приготвя трапеза, на която остават до зори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай