Сърцати млади обновяват Старцево

Доброволци правят пейки, кашпи и надписи, искат да видят родното си място пълно с туристи

Сърцати млади обновяват Старцево | StandartNews.com
Празникът на селото събра хиляди от страната и чужбина Доброволци правят пейки, кашпи и надписи, искат да видят родното си място пълно с туристи

Те са млади, уверени, сърцати. И преди всичко отдадени на родното си Старцево. Невероятно красивото родопско село, което се намира близо до Златоград, привлича като магнит всички не само с уникалната си природа, но най-вече с хората.
Мая, Александър, Ева, Пламен, Слави, Ники и още куп техни приятели мечтаят да видят Старцево като туристическа дестинация. Най-голямото село в област Смолян, а може би и в цяла България има всички дадености за това - планина, чист въздух, лечебна вода. Но все още хотелите са само два, къщите за гости - две, механите - и те толкова...
Затова сърцатите млади на Старцево решават да обновят селото си със собствени сили и средства. Създават Фейсбук групата "Красиво Старцево" и

увличат в каузата си десетки

хора, които са родени в селото или са свързани с него, но по ред причини живеят другаде. Започват да правят проекти, на събират пари - за пейки, кашпи, надписи. Най-много средства дават сърцатите старцевци зад граница, разказа за "Стандарт" Ева Бодурова. Тя е родена в Старцево. След като завършва образованието си във Варна избира да се върне в селото. И днес живее и работи в него. На въпроса защо, отговаря: "Защото го обичам. В големия град не усещам свобода и простор. Друго е да си гледаш къщичката, да си седнеш в дворчето. А и близкия контакт с хората не може с нищо да се замени!".
Ева е председател на Сдружението за местни инициативи, което първо подкрепя Фейсбук групата и започва да се ангажира с проекти за селото. Една от болките на Старцево е миграцията. Мнозина са напуснали, за да търсят работа и късмет зад граница. Част от хората берат ягоди и портокали. Други пък са на високи позиции в Европа и САЩ. Но магията на Старцево винаги ги връща у дома - за празника на селото или за Нова година. Кой както може.
Всичко тръгва от

ентусиазма на младото семейство

Мая и Александър - ІТ специалисти от Старцево, които живеят и работят в София. Селото обаче е в сърцето им. Още напролет те и други млади доброволци отиват при кмета Румен Биндев, който прегръща идеите им и ги подкрепя. Така всички дружно решават да преместят празника на Старцево от октомври през лятото, когато най-много от пръснатите по света старцевци се връщат. Датата е 17 август. Дотогава доброволците започват усилено да се трудят, за да направят селото по-привлекателно и красиво място за живеене и туризъм. С всеки изминал ден доброволците се увеличават, а идеите им за развитие стават все повече и повече. Само за 3 месеца изработват нови дървени пейки, нов дървен надпис "Добре дошли в Старцево", красиви саксии за цветя. Слагат и нови знамена.
Искам специално да им благодаря - на Мая, Александър, Ева, Пламен, Ники, Слави... ще спра, защото са много и ще пропусна някого, не крие топлите си чувства пред "Стандарт" кметът Румен Биндев. Той разказа, че доброволците помагат и в критични ситуации. Имало пожар - изгорял покрив и един етаж. Сърцатите старцевци събрали пари и оправили всичко.
Няма човек в селото и околността, който да не е запомнил тазгодишния празник. Дойдоха

толкова много хора, че нямаше къде да спят

каза Бодурова. Това обаче не отчайва, а напротив - амбицира още повече и доброволците, и кмета да работят в посока туризъм. Той е бъдещето ни, казва Биндев. Селото кандидатства по проекти за две екопътеки. А Ева мечтае за времето, когато селото ще е пълно с туристи, които хем ще се наслаждават на мистичната планина, хем ще отскачат до Бяло море в Гърция, която през близкото КПП е на един хвърлей разстояние.
На празника жителите на селото посрещнали гостите си с безплатни традиционни гозби, много народна музика и танци. Хит на щандовете обаче било

сладкото от караманки

Това е специален сорт круша, който гледат в Старцево и с който хората много се гордеят. Имат празник на крушата. И вече са набелязали големи идеи за популяризирането му догодина.
За гостите имало още сувенири, тениски и чадъри, изработени с благотворителна цел. Средствата отново ще бъдат дарени за по-красивия облик на Старцево.

Правят табелки на улиците

Табелки с имена на улиците е новата акция на сърцатите старцевци. В момента няма, липсват също така указателни табели, но и такива ще напарвим, разказва плановете на младите доброволци Ева Бодурова. Това е важно, ако се наложи Бърза помощ на влезе в селото. През деня всеки ще те упъти, но нощем е трудно.

Селото мечтае за личен лекар

Голямата болка на Старцево е липсата на личен лекар. Имаме здравна служба, реновирахме сградата, но лекар си нямаме, разказа кметът Румен Биндев. Зъболекар идва всеки ден от Златоград, но лекар - само веднъж седмично. За постоянна практика трябва да има поне 1000 пациенти. Старцево е голямо село. Регистрирани са над 2300 души, като в него постоянно живеят 2000. Но уви, сред тях лекар няма.
Затова пък училището, което вече е СУ се гордее с добре реализиралите се свои възпитаници. А детската градина - с над 80 малчугани. За децата на Старцево кметският екип е направил миналата година страхотна спортна площадка. Сред успехите му са още ремонтът на 4 улици и смяната на водопровода.
Златоградското село Старцево носи името си от 1930 г. Старото му тракийско наименование е Елехче. Предполага се, че произлиза от турската дума „илиасче", което значело дюля или круша. Някои местни вярват, че по-скоро е крушата и то караманката.
Селото е на десетина километра от Златоград и на 50 км. от Смолян. Има си предприятие - бившето текстилно, купено от турски бизнесмен. В него в момента се правят юргани, възглавници, завивки. Работят около 200 души. Отделно има 6 шивашки цеха, отваря се и седми. Добре работят 4-5 дърводелски цеха и един за алуминиева дограма. Около стотина души вадят хляба си в "Горубсо", други пък - в завода за металорежещи машини в Златоград.
Бъдещето ни е в туризма, казва кметът. Голямата гордост на всички е местността Белите камъни и старото тракийско селище в нея. Разкопки са правени през 70-те и се знае само, че ако сега продължат със сигурност ще има интересни открития. Защото Старцево е най-старото селище в региона.

Кметът радва дамите с цветя

За поредна година на 8 март кметът на Старцево Румен Биндев изненада дамите от селото като ги посреща на площада в центъра с цвете и специално изработени сладки. Изненадата бе с лични пари. Момичета в народни носии от местното читалище асистираха на управника. Той раздаде 150 цветя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай