София яхва велосипедите

Евгения Раданова повежда велоколоната, посланик Сьорен Якобсен начело на датската група

София яхва велосипедите | StandartNews.com
  • Евгения Раданова повежда велоколоната, посланик Сьорен Якобсен начело на датската група

Спортните звезди на България ще поведат колоната на "София кара колело и тича за по-чист въздух" днес. Стартът на велошествието е точно в 11 часа, а бегачите потеглят в 11,15 часа по маршрут от Народното събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, викторини с награди, концерти и забавления.

Велошествието и кросовото бягане нямат състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. "София – европейска столица на спорта" организира събитието вече четвърта поредна година. Целта да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Отново с колоната ще потегли носителката на три олимпийски медала Евгения Раданова. До нея ще бъдат част младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа тази зима историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. На старт ще бъдат и шампионите от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018 акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, бронзовата медалистка от току-що завършилото Световно първенство за девойки по фехтовка в Торун (Пол) и носителка на Световната купа на сабя Йоана Илиева, деца от хокейните школи, баскетболната легенда Роберт Гергов и др. Сред участниците ще и алпинистът Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. Българският герой през миналата година осъществи заедно с приятели и съмишленици уникален проект с щафетния супермаратон "Един ден на Витоша".

В пъстрата колона ще бъде и група от Датското посолство начело с посланик Сьорен Якобсен, които също ще карат колела за по-чист въздух в София. На старта очакваме и президентът на Международния съюз по модерен петобой (UIPM) Клаус Шорман, германецът тези дни е в София във връзка с турнира за Световната купа.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай