Скандал заради изсечени дървета в София. Спорят общински съветници

Ако трябва да се преправя проектът, е трябвало реновирането да се забави с година

Скандал заради изсечени дървета в София. Спорят общински съветници | StandartNews.com

Източник: бТВ

Жесток скандал се разрази в София с участието на граждани и политически формации. Поводът - изсичането на стари големи дървета заради ремонта на ул. "Опълченска", които ще бъдат заменени от нещастни фиданки.

Хората искат да запазят зеленината си и от началото на ремонта са заявили, че ще се борят за дърветата. "Изгубихме борбата за тях, но като цяло искаме да запазим зеленината в града", казаха хората, притеснени, че ремонтът може да засегне още дървета, чийто корени да изсъхнат", заяви местен жител пред бТВ.

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София и от ГЕРБ-СДС влязоха в спор пред телевизионните камери за проекта и кой го е подписал, както и защо не е спрян, щом има недоволни софиянци.

„Този проект е много важен за нашия град и аз разбирам притесненията на хората, но този проект трябва да се осъществи. Тук се обновява изцяло канализацията, обновява се участък, който от много време не е ремонтиран и се изгражда нова канализация. По отношение на дърветата искам първо да уточня, че от тези дървета, които са премахнати, 14 са от вид, който трябва да бъде унищожен по регламент на Европейския съюз. А от началото на годината в общината са засадени вече над 700 нови дървета. Така че нямаме нарушение на регламента, който изисква да има дървета преди да започне премахване на други“, каза Бойко Димитров, общински съветник от ПП-ДБ, по Би Ти Ви.

Той добави, че ако трябва да се преправя проектът, е трябвало реновирането да се забави с година.

„ГЕРБ не реализира този проект именно защото се е знаело, че хората са срещу него. Същата беше и ситуацията с „Патриарх Евтимий“, където отново имаше проект, но той не беше реализиран, защото хората излязоха на протест. Такава беше ситуацията. А финалните подписи за това дърветата да бъдат изрязани, са на Васил Терзиев от ПП-ДБ-Спаси София. Договорът, който е сключен от ГЕРБ и г-жа Фандъкова е без осигурено финансиране. Изпълнението на дейностите започва след осигуряване на финансирането, което означава че Васил Терзиев е харесал този проект“, обясни Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай