Съдът отмени данък МПС в Разград

Кметският екип ще обжалва

Съдът отмени данък МПС в Разград | StandartNews.com

Приетият в началото на 2019 година нов, по-висок, данък МПС в Разград е гласуван в нарушение на закона и следва да бъде отменен. Това постанови административният съд в Разград, в отговор на жалба от група общински съветници, които оспориха увеличаването на местния налог.
Несъгласните с решението на мнозинството  общинари от опозицията, отнесоха спора в съда с аргумента, че новите тарифи за МПС-та не са били обосновани, а кметът доктор Валентин Василев не е отчел предложенията на граждани,  направени по време на общественото обсъждане  на проблема. Окръжната прокуратура на свой ред  подкрепи искането на опозицията, като внесе в съда официален протест срещу приетото решение на общинския съвет.

След обявяването на местния данък МПС за незаконен, кметският екип обяви, че ще обжалва съдебното решение. Председателят на общинския  съвет Надежда Радославова вече е внесла жалба във ВАС. До окончателното приключване на делото обаче гласуваните тарифи остават в сила.
В момента данъкът за коли и камиони в Разград е доста по–висок от тарифите в София. Така например за масов автомобил от 110 к.с., който е над 15-годишен, в Разград се плаща 152,66 лева, докато столичани дължат на общината за  такава кола 107,65 лв. Високите ставки  предизвикаха данъчен туризъм. Собственици на коли и камиони пререгистрират МПС-тата си в съседни общини, дори в столицата, за да си спестят средства, сочи местно проучване.
Още не е ясно какво ще стане с надвзетите от шофьорите суми, ако ВАС потвърди решението на съда в Разград и върне стрария данък върху  колите в лудогорската община.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай