Референдумът за чистота на въздуха в Бургас пропадна

Двама от подкрепилите докладната за допитването с подписите си общински съветници - Ивайло Вагенщайн и Кирил Начев, от Партия "Средна европейска класа" оттеглиха подписите си в последния момент.

Референдумът за чистота на въздуха  в Бургас пропадна | StandartNews.com

Докладната за провеждане на референдум за чистотата на атмосферния въздух в Бургас отпадна от дневния ред на днешното заседание на местния парламент след като двама от подкрепилите я с подписите си общински съветници - Ивайло Вагенщайн и Кирил Начев, от Партия "Средна европейска класа" оттеглиха подписите си в последния момент. Внесено е извънредно предложение, от Георги Дражев и негови колеги, за сключване на договор с независима лаборатория за измерване на качеството на атмосферния въздух в морския град. Според председателя на СЕК Георги Манев, референдумът се използвал за политически цели. Той мотивира решението за оттеглянето на подкрепата за референдума с това, че щели да се изхарчат сериозни обществени средства, около 400 000 лв., а те можели да бъдат вложени в нещо полезно.  Бургазлии трябваше да отговорят на двама въпроси, ако бе стартирала процедура за допитването: "Считате ли, че е необходимо община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; Искате ли община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне на пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?"
  Иначе преди днешното си заседание градските старейшини показаха загриженост за околната среда - днес те пият кафе в разградими чашки и с дървени бъркалки.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай