Птици, вписани в "червената книга", зимуват у нас

Регистрирани са били над 1000 червеногуши гъски, наблюдавани са и по-рядко срещани птици като тръноопашата потапница, траурната потапница, ловен сокол, както и къдроглав пеликан

Птици, вписани в "червената книга", зимуват у нас | StandartNews.com

Повече от обичайния от световно застрашени птици, вписани в "червената книга", зимуват у нас. Това е било установено по време на 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас. Това съобщи днес пред Радио Стара Загора орнитологът Петър Янков. Той е бил в района на Бургас, където са бил преброени повече от обичайния брой редица редки водоплаващи птици. Регистрирани са били над 1000 червеногуши гъски. Наблюдавани са и по-рядко срещани птици като тръноопашата потапница, траурната потапница, ловен сокол, както и къдроглав пеликан. Над 300 такива пеликани зимуват само в защитената местност "Пода", посочи Янков.
 Среднозимното преброяване на водолюбивите птици у нас е една от най-мащабните екоакции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток. Тя проследява промените и числеността на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Преброяването се организира и провежда традиционно от Българското дружество за защита на птиците, заедно с регионалните инспекции по околна среда и водите и  други неправителствени организации. 
Фото - радио Стара Загора
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай