Посланик даде старт на обучението по португалски в разградско учили

Нейно Превъзходителство  Елена Коутиньо подписа протокола от името на „Камойнш – институт за език и сътрудничество“  в Лисабон

Посланикът на Португалия у нас Елена Коутиньо дойде в Разград, за да даде лично старта на програмата за обучениуе по португалски език, която започва тази година в Основно училище „Васил Левски“. Нейно Превъзходителство сложи подписа си под протокола за  сътрудничество между Института „Камойнш“ в Лисабон, с който  институцията, подпомагаща изучаването на португалския език и култура  по света, ще си  партнира с разградското училище.

От  тази есен 50 деца от Разград на възраст между 8 и 12 години ще учат езика на Вашку да Гама. Техен преподавател ще бъде Михаела  Недкова. Средствата за езиковото обучение  се осигуряват от правителството в Лисабон.

„Камойнш – институт за сътрудничество и език“ се грижи за разпространението на португалския език и култура в света, като предоставя   програми за езиково обучение на  основни, средни и висши училища по целия свят. Дейността му е свързана с осигуряването на качествено обучение по португалски език и култура в чужбина,  чрез предоставяне на научна и педагогическа подкрепа.

В училище „Васил Левски“ посланик Коутиньо бе посрещната от училищното ръководство и от децата, които ще учат  в новосъздадените групи за езиково обучение. Малките ученици пяха и танцуваха, а Нейно Превъзходителство госпожа Коутиньо пожела успех на  учениците и преподавателите, които приемат новото предизвикателство.

Сътрудничеството  между  института „Комейнш“ и ОУ „Васил Левски“ в Разград стана факт, след като в продължение на няколко години  учител по португалски идваше в училището, за да учи  на родния им език извън учебната програма деца на футболисти от „Лудогорец“, които  ходят на училище там. Високите стандарти на обучение и многобройните извънкласни занимания и програми в училището са впечатлили  португалците и те включиха разградското школо сред учебните заведение у нас, избрани от тях за дългосрочно сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай